Taustatiedot

Vastaajan nimi tai nimimerkki: Venla

Vastaajan syntymävuosi: 1979

Luetun kirjan tai tarinan nimi: Seljan tytöt/ Tapaamme Seljalla

Luetun kirjan tai tarinan kirjoittajan nimi: Rauha. S . Virtanen

Mitä kirjassa tai tarinassa tapahtui?

Kirjoissa on perhe, jonka neljän tyttären ( Dodon, Ritan, Virvan ja Krisin) elämää seurataan ymmärtääkseni 40-luvun lopussa/ 50-luvun alussa. Se on herttainen kuvaus sodan jälkeisestä elämästä, ja siitä miten yhdessä voitetaan vaikeudet ja ennakkoluulot. Kirjassa on myös kuvausta siitä millaista on elää muualla syntyneenä toisessa kulttuuurissa ja etsiä minuuttaan. Kirjassa eletään uusperhearkea ja nuorten elämään kuuluvia iloja ja suruja. Juoruilevilta naapureiltaakaan ei vältytä.

Oliko kirja kuvitettu?

Vuosien saatossa kirjojen kansissa on ollut erilaisia kuvituksia. Herttaisia kuvia.

Kuka oli kuvittanut kirjan?

Kirjan tai tarinan lajityyppi? Lastenkirja, Nuortenkirja

Missä muodossa luettu teksti tai tarina oli? Äänikirja

Lukukokemus

Lukukokemuksen paikka, missä lukukokemus tapahtui? Kotona, omassa tilassa (esim. oma huone), Kotona, yhteisessä tai yleisessä tilassa (esim. olohuone), Mökillä

Lukukokemustilanne, missä seurassa olit ja kuinka usein lukukokemus tapahtui? Yksin, siskoni, Ääneen lukeminen

Milloin lukukokemus tapahtui? Aamu, Päivä, Ilta

Minä vuonna lukukokemus tapahtui? eri vuosina , aluksi lapsuudessani sitte 1998-2005

Kerro omin sanoin lukukokemuksestasi, mihin kokemus liittyi, mitä tapahtui jne?

Kirjojen lämmin henki on vedonnut minuun lapsesta saakka. Myös se, että yksi tytöistä haaveili kirjailijan urasta ( ja päätyikin myöhemmissä kirjoissa kirjailijaksi) oli inspiroiva nuorelle kirjoittajan urasta haaveilevalle. Perheen uusperhearki oli myös samaistuttava kohdallani.

Kun puolisoni kuoli ja muutamaa vuotta myöhemmin äitini sairastui ( ja kuoli sairauteen) , kuuntelin iltaisin nukkumaan mennessä näitä hyvänmielenkirjojani, jotta sain hetkeksi ajatukset pois surusta ja koin samalla ehkä myös jonkin näköistä turvallisuuden tunnetta.

Mitä kirjat ja lukeminen merkitsevät sinulle?

Ovat olleet tärkeitä asioita jo lapsesta saakka. Lukiessa oppii uutta, samaistuu, pääsee ihan erilaisten ihmisten ajatuksiin, voi matkustaa maailman ääriin, ja toisille vuosikymmenille, saa tietoa ja pääsee pakenemaan myös arjen harmautta.