Taustatiedot

Vastaajan nimi tai nimimerkki: Hilkka

Vastaajan syntymävuosi: 1957

Luetun kirjan tai tarinan nimi: 1. Mma Ramotswe-kirjat. 2. Astrid Lindgrenin lastenkirjat

Luetun kirjan tai tarinan kirjoittajan nimi: 1. Aleksander McCall Smith 2. Astrid Lindgren

Mitä kirjassa tai tarinassa tapahtui?

1. Botswanalainen yksityisetsivä Precious Ramotswe ratkoo ihmiselämän pieniä ja suuria pulmia. Tarinat etenevät hitaasti, afrikkalaista elämänmenoa hienosti kuvaten. Kirjoissa kuvataan ääniä, tuoksuja, ihmisten luonteenpiirteitä, eläinten, varsinkin lehmien, elämää; meidän mielestämme ehkä pieniä asioita, mutta juuri niissä on elämän maku. Ensimmäistä kirjaa lukiessani minua ärsytti, kun tarina eteni niin hitaasti, mutta sitten, itsekin Afrikassa vähän aikaa asuneena, aloin oivaltaa, että tätä kirjaa ei lueta ahmimalla, vaan nautiskellen, kuulostellen, haistellen ja maistellen. Siis istumalla alas Mma Ramotswen etsivätoimistoon ja kuuntelemalla, mitä hänellä on kerrottavana. Lämmintä elämänviisautta asuu tuossa “perinteisen ruumiinrakenteen omaavassa” naisessa. Mma Ramotswe ja hänen apulaisensa Mma Makutsi onnistuvat selvittämään monenlaiset kimurantit ongelmat. Kirjoissa on koko ajan taustalla yhteisen hyvän etsiminen, toisten kunnioittaminen, kristillinen usko, toisista välittäminen… Näitä kirjoja luettuaan ei voi olla pahalla tuulella!

Oliko kirja kuvitettu?

Kirjoissa ei ole kuvia.

Kuka oli kuvittanut kirjan?

Kirjan tai tarinan lajityyppi? Romaani

Missä muodossa luettu teksti tai tarina oli? Painettu kirja

Lukukokemus

Lukukokemuksen paikka, missä lukukokemus tapahtui? Kotona, yhteisessä tai yleisessä tilassa (esim. olohuone), Mökillä, Matkalla (esim. linja-autossa)

Lukukokemustilanne, missä seurassa olit ja kuinka usein lukukokemus tapahtui? Yksin, Hiljaa lukeminen, Minä luin, Toistuva lukeminen

Milloin lukukokemus tapahtui? Päivä, Ilta, Kevät, Kesä, Syksy, Talvi

Minä vuonna lukukokemus tapahtui? 2017.

Kerro omin sanoin lukukokemuksestasi, mihin kokemus liittyi, mitä tapahtui jne?

Alku oli minusta liian hidastempoista. Olin lukenut dekkareita aiemminkin ja odotin tästä jotain samanlaista kuin esim. Agatha Christien kirjoista. Pettymyksekseni kirjoissa ei yleensä ratkottu murhia, vaan arkisen elämän sotkuja. MUTTA: niin hienosti kirjailija kuvaa tilanteiden etenemistä, ihmisten välisiä suhteita, etsivien viisautta ja ihmistuntemusta, etten voi kuin ihailla! Kirjan aloitettuani en voi jättää sitä kesken. Lukukokemus siis parani aika nopeasti. Nyt minulla on lähes kaikki sarjan kirjat ja palaan niihin yhä uudelleen.

Mitä kirjat ja lukeminen merkitsevät sinulle?

Mielen avartumista, arjen yläpuolelle nousemista, uusien ajatusten saamista, virkistystä, ajankulua, tiedon saamista, mielen haastamista vakiintuneista ajatusmalleista, uusien keskustelunaiheiden saamista..

Kirjojen ja lukemisen merkitys on ollut aika lailla sama koko ajan. Hauskaa on, että näin vanhempana luen erityisen mielelläni myös satuja.