Taustatiedot

Vastaajan nimi tai nimimerkki: Heidi

Vastaajan syntymävuosi: 1985

Luetun kirjan tai tarinan nimi: Taikatalvi

Luetun kirjan tai tarinan kirjoittajan nimi: Tove Jansson

Mitä kirjassa tai tarinassa tapahtui?

Muumipeikko herää kesken talviunien ja joutuu selviytymään ilman perhettä oudossa tilanteessa ja vieraaksi muuttuneessa ympäristössä.

Oliko kirja kuvitettu?

On. Ihanat Tove janssonin kuvat

Kuka oli kuvittanut kirjan? Tove Jansson

Kirjan tai tarinan lajityyppi? Romaani, Lastenkirja

Missä muodossa luettu teksti tai tarina oli? Painettu kirja

Lukukokemus

Lukukokemuksen paikka, missä lukukokemus tapahtui? Kotona, omassa tilassa (esim. oma huone)

Lukukokemustilanne, missä seurassa olit ja kuinka usein lukukokemus tapahtui? Yksin, Minä luin

Milloin lukukokemus tapahtui? Päivä, Ilta, Kesä

Minä vuonna lukukokemus tapahtui? 2007

Kerro omin sanoin lukukokemuksestasi, mihin kokemus liittyi, mitä tapahtui jne?

Kesällä 2007 olin kesätöissä siivoojana. Työt alkoivat joka aamu klo 6 ja tämä oli minulle mahdotonta. Jo kahdeksan aikaan illalla alkoi ahdistus aamuheräämisestä, en saanut koskaa unta ennen puolta yötä ja herätys oli klo 5. Lopulta en enää nukkunut ollenkaan. Olin noihin aikoihin myös hyvin yksinäinen, parisuhteessani myös.

Tämän kamaluuden keskellä siskoni lähetti minulle jonkun sellaisen muumi-sitaattikokoelman. Suhtaudun tällaisiin hyvin kriittisesti mutta tykkäsin siitä silti ja huomasin että erityisesti Taikatalvi-sitaatit puhuttelivat. Lainasin sitten kirjan kirjastosta. Muumipeikolla on kirjassa samankaltaisia ongelmia kuin minulla: se ei nuku vaikka kuuluisi, ja lähiympäristön henkilöt eivät reagoi ahdistavaan talveen (minulla kesään) samoin kuin itse: Pikku Myy ottaa ilon irti ja Tuutikki myhäilee rasittavasti eikä lohduta sillä tavalla kuin Muumipeikko toivoisi. Muumipeikko joutuu sopeutumaan ja sietämään ja sen kautta pystyy kasvamaan ja oppii jopa pitämään talvesta. En oikein vieläkään tiedä mikä siinä on mutta koen että kirja pelasti minut. Lopulta älysin irtisanoutua ja menin lääkäriin ja sain unilääkkeitä. Oma talveni (oman itsen löytäminen ja esim. uniongelmien kesyttäminen) kesti kyllä vielä vuosia mutta kirja antoi lohtua ja toivoa syvimmässä synkkyydessä. Kirja kuvaa monenlaisia vaikeuksia ja myös sitä miten toipuminen ei ole mikään suoraviivainen prosessi vaan takaiskuja tulee mutta ne eivät tarkoita että kaikki olisi menetetty.

Kirjan huippukohdassa Muumipeikko luovuttaa lumimyrskyssä ja huomaa miten lumen kanssa voi tanssia ja löytää periksi antamalla myös kotiin. Jokin siinä taistelun lopettamisessa on ollut samanlaista kuin miten koen unettomuuteni kanssa käyneen. On pakko lopettaa yrittäminen ja antaa olla, hyväksyä ettei nuku ja vain niin voi lopulta nukahtaa.

Mitä kirjat ja lukeminen merkitsevät sinulle?

Luen aika vähän mutta varsinkin lapsena kirjat olivat kaikki kaikessa. Nykyään luen Nuorta Voimaa ja runoja ja pureskelen laulujen sanoja.