Taustatiedot

Vastaajan nimi tai nimimerkki: Briikla

Vastaajan syntymävuosi: 1977

Luetun kirjan tai tarinan nimi: Onnellisen avioliiton reseptejä

Luetun kirjan tai tarinan kirjoittajan nimi: Kate Kerrigan

Mitä kirjassa tai tarinassa tapahtui?

Tämä teksti on kirjaston järjestelmästä:New Yorkissa asuva 38-vuotias Tressa on juuri mennyt naimisiin, mutta pian häiden jälkeen hän alkaa epäröidä, onko Dan sittenkään se oikea. Tressan irlantilainen, edesmennyt isoäiti Bernadine meni naimisiin 1930-luvulla ja piti päiväkirjaa siitä lähtien. Bernadine nai itseään vanhemman Jamesin eikä todellista rakkauttaan Michaelia. Tressa elää ensimmäistä aviovuottaan ihmetellen ja kriittisesti: tässäkö elämä oli? Isoäitinsä päiväkirjoja lukiessaan Tressa saa monia oivalluksia rakkauden ja avioliiton olemuksesta ja omasta itsestään – ehkä ihminen voi sitoutua rakastamaan, mutta ei voi oikeasti rakastaa ellei sitoudu? Onnellisen avioliiton reseptejä on elämänmakuinen ja irlantilaisella makeankirpeällä huumorilla terästetty tarina, jota rytmittävät vanhat irlantilaiset reseptit perunaletuista portterikakkuun. Kate Kerriganin romaani oli ehdolla Englannissa toimivan romanttisen kirjallisuuden yhdistyksen myöntämää palkintoa varten. Ehdokkuutta perusteltiin näin: “”Katen kirja on ihastuttava, runsassisältöinen ja tarkkanäköinen romaani, joka haastaa romanttisen rakkauden modernin ihanteen ja pohtii, voiko aitoa rakkautta ylipäänsä opetella.”

Oliko kirja kuvitettu?

Ei ole kuvitettu. Vaaleanpunaisia ruusuja kannessa.

Kuka oli kuvittanut kirjan?

Kirjan tai tarinan lajityyppi? Romaani

Missä muodossa luettu teksti tai tarina oli? Painettu kirja

Lukukokemus

Lukukokemuksen paikka, missä lukukokemus tapahtui? Kotona, omassa tilassa (esim. oma huone)

Lukukokemustilanne, missä seurassa olit ja kuinka usein lukukokemus tapahtui? Yksin, Hiljaa lukeminen, Minä luin

Milloin lukukokemus tapahtui? Ilta

Minä vuonna lukukokemus tapahtui? 2020

Kerro omin sanoin lukukokemuksestasi, mihin kokemus liittyi, mitä tapahtui jne?

Luin kirjaa aluksi kun mitä tahansa romaania. Jossain vaiheessa se alkoi edetä tekstiin lisäsin sisälläni. Aloin vastustaa, kiistellä, keskustella, haastaa, olla samaa mieltä, ymmärtää, taipua, lisätä omia kokemuksia, vertailla ja – itkeä. Kirja sai minut entistä enemmän arvostamaan rakkautta, sillä jokaisella on enimmilläänkin vain muutama vastavuoroinen, vaikutrava ja kestävä rakkaus elämän aikana. Kirja sanoitti onnellisuutta ja avioliittoa hyvin.

Se oli romaani, mutta myös keskustelija, opettaja, ystävä, kokenut opastaja, vanhus-matkatoveri ja lohduttaja. Tunsin puhdistuneeni kirjan luettuani.

Mitä kirjat ja lukeminen merkitsevät sinulle?

Uusia näkökulmia, maailmoiden ymmärtämistä, erilaisiin kohtaloihin tutustumista, elämän rikastuttamista, ymmärtämistä, avartumista, oppimista, keskusteluun johdattamista, ystävien kohtaamista uudesta näkövinkkelistä.

Lukeminen on hiipinyt elämäni vähitellen, myöhään. Tämä vuonna olen lukenut enemmän kuin koskaan aikaisemmin, noin 80 kirjaa. Kolme lukupiiriä pitää ahkerana.

Lapsena luin vain sarjakuvia ja satuja. Luin ja kuuntelin. Vietiin paljon aikaa kirjastossa, kun odotin harrastusten alkamista. Yläkoulussa ahmin koulukirjaston romaaneja, koska olin suutuksissa kunnankirjaston johtajalle (hän oli huomauttanut minulle pikkuveljeni myöhässä olevista lainoista).

Lukio ja yliopistovuosina opiskelukirjojen lisäksi en lukenut juurikaan. Imettäminen toi harrastuksen takaisin. Mitä isommaksi lapset kasvavat, sitä enemmän lukemiseen jää aikaa. Nyt korona-aikana se on myös vastannut sosiaalisiin tarpeisiini, koska olosuhteiden vuoksi en ole tavannut niin paljon ystäviä tai sukua kuin tavallisesti.