Taustatiedot

Vastaajan nimi tai nimimerkki: Jenna

Vastaajan syntymävuosi: 1993

Luetun kirjan tai tarinan nimi: Carrien nuoruusvuodet

Luetun kirjan tai tarinan kirjoittajan nimi: Candace Bushnell

Mitä kirjassa tai tarinassa tapahtui?

Kirja (ja sen jatko-osa) kertoo Sinkkuelämää -sarjasta tutun Carrien teinivuosista 1980-luvulla. Carriella on muutama paras ystävä, ja hän asuu isänsä ja siskojensa kanssa. Carrie pitää kirjoittamisesta, ja hän haluaa edetä kirjailijaksi. Kirjassa pyöritellään myös paljon erilaisia ihmissuhdekuvioita.

Oliko kirja kuvitettu?

Kirjassa ei ole kuvia. Kirjasta on kyllä tehty erinomainen, värikäs TV-sarja, ja sitä yleensä kuvittelen mielessäni kun luen kirjaa. Kaikilla on niin upeat ja herkulliset vaatteet, ja Carriella on ihana tyyli!

Kuka oli kuvittanut kirjan?

Kirjan tai tarinan lajityyppi? Romaani, Nuortenkirja

Missä muodossa luettu teksti tai tarina oli? Painettu kirja

Lukukokemus

Lukukokemuksen paikka, missä lukukokemus tapahtui? Kotona, yhteisessä tai yleisessä tilassa (esim. olohuone), Ulkona

Lukukokemustilanne, missä seurassa olit ja kuinka usein lukukokemus tapahtui? Yksin

Milloin lukukokemus tapahtui? Aamu, Päivä, Ilta, Kevät, Kesä, Syksy, Talvi

Minä vuonna lukukokemus tapahtui? 2018 ja 2022

Kerro omin sanoin lukukokemuksestasi, mihin kokemus liittyi, mitä tapahtui jne?

En ole koskaan katsellut Sinkkuelämää-sarjaa, mutta kun löysin nämä Carrien nuoruusvuosista kertovat, päiväkirjamaisesti kirjoitetut kirjat, rakastuin Carrieen aivan estoitta. Ensimmäinen lukukertani vuonna 2018 sijoittui kuumaan kesään. Tein 6-päiväistä työviikkoa ja ulkona oli valtavan pitkä hellejakso, joka päivä liki 30 astetta lämmintä. Yritin työkiireiltäni ehtiä joka päivä, ennen tai jälkeen töiden, uimarannalle järveen pulahtamaan. Mukaani rannalle otin aina kirjan. Carrien nuoruusvuodet (ja sen jatko-osa “Ensimmäinen kesä New Yorkissa”) vei minut alati ihaniin, keinuviin, nuoruutta uhkuviin tunnelmiin. Amerikkalainen kouluympäristö ja teinielämä on minulle “lohtugenre”, ikuinen suosikkini ja pakopaikkani. Niinpä palasin tämän lohtukirjani pariin loppuvuodesta 2022, kun elämä alkoi tuntua raskaalta, ja hetken jopa lukeminen tuntui vaikealta. Luen yleensä jatkuvasti, mutta tuolloin en jostain syystä kyennyt: en vain jaksanut tarttua kirjaan ja upota niiden seikkailuihin. Itsenäisyyspäivän iltana kuitenkin hain kirjahyllystäni Carrien nuoruusvuodet ja päätin kokeilla, pystyisinkö uppoamaan Carrien pumpulinpehmeään maailmaan. Ja pystyin! Lukeminen tuntui taas sujuvalta ja voimaannuttavalta. Amerikkalainen koulumaailma stereotyyppisine teiniryhmineen vei minut mukaansa, ja pystyin unohtamaan omat ahdistukseni ainakin hetkeksi.

Mitä kirjat ja lukeminen merkitsevät sinulle?

Kirjat edustavat minulle yhtä aikaa rauhoittumista ja seikkailua. Televisiosarjojen katseleminen on tylsää, ehkä siksi koska kaikki tulee jo valmiiksi pureskeltuna suoraan silmien eteen. Yleensä kun katson televisiota, en malttaisi olla paikallani, ja mieleni tekee mieluummin kirjojen pariin. Sitten otankin yleensä kirjan käteen ja avaan sen, ja pääsen välittömästi toisiin maailmoihin, joissa voi tapahtua vaikka mitä. Kirjoissa tapahtuu mielestäni niin paljon enemmän! Siinä on enemmän virikkeitä aivoille kuin missään muussa ajanviettotavassa mitä keksin. Kirjat tuovat minulle myös valtavasti tietoa. Minusta on mukavinta omaksua tietoa juuri kirjoista. Vanhaa kirjallisuutta ja etenkin tietokirjoja on myös erittäin hauska lukea, koska niiden kieli kuulostaa hullunkuriselta ja vakavalta samaan aikaan. Vanhojen kirjojen lukeminen on ollut yksi mielipuuhistani pikkutytöstä lähtien.