Taustatiedot

Vastaajan nimi tai nimimerkki: mröm

Vastaajan syntymävuosi: 1991

Luetun kirjan tai tarinan nimi: Asioita, jotka saavat sydämen lyömään nopeammin

Luetun kirjan tai tarinan kirjoittajan nimi: Mia Kankimäki

Mitä kirjassa tai tarinassa tapahtui?

Kirjailija lähtee tutkimusmatkalle Japaniin löytääkseen lisää tietoa lempikirjailijansa historiasta, Sei Shonagonista, joka eli 1000 luvun vaihteen Japanin hovissa.

Oliko kirja kuvitettu?

En muista olleen kuvia.

Kuka oli kuvittanut kirjan?

Kirjan tai tarinan lajityyppi? Tietokirja, Jokin muu

Missä muodossa luettu teksti tai tarina oli? Painettu kirja

Lukukokemus

Lukukokemuksen paikka, missä lukukokemus tapahtui? Kotona, omassa tilassa (esim. oma huone)

Lukukokemustilanne, missä seurassa olit ja kuinka usein lukukokemus tapahtui? Yksin, Minä luin, Toistuva lukeminen

Milloin lukukokemus tapahtui? Aamu, Päivä, Ilta, Yö, Kevät, Syksy

Minä vuonna lukukokemus tapahtui? 2018? 2019? Nyt en edes muista.

Kerro omin sanoin lukukokemuksestasi, mihin kokemus liittyi, mitä tapahtui jne?

Tunsin tulevani kuulluksi, vaikkakin toisen sanojen kautta. Nauroin, itkin, pysähdyin miettimään ja luin uudestaan. Kirjoitin omaan päiväkirjaani ja pääsin omista lukoistani eteenpäin. Tunsin tulleeni lohdutetuksi. Kirjan lukeminen oli kuin henkireikä – salainen piilopaikka, minne voin mennä hetkeksi hengähtämään karkuun muuta maailmaa ja elämää. Ja samalla latautua, jotta eläminen tuntuu taas hyvältä vaihtoehdolta. Kuin elämällä olisi yhtä paljon annettavaa, kuin tällä kirjalla.

Mitä kirjat ja lukeminen merkitsevät sinulle?

Yhteyttä ilman yhteyden vaatimuksia. Ajatuksia ilman manipulaatiota. Pelkoa ilman todellista uhkaa, raivoa ilman riitaa. Tunteita ilman tuhoisia seuraamuksia. Vaihtoehtojen käsittelypaikka ilman, että kukaan loukkaantuu. Vertailua ja vertaistukea. Erimielisyyttä ilman vihaa. Inhimillisyyttä turvallisen välimatkan päästä. Ymmärrystä, rakkautta, välittämistä ja kaiken kyseenalaistamista.
Toisaalta kirjat ovat viihdettä. Sellaista viihdettä, joka naurattaa vuosienkin päästä. Hetken katoamista ja seikkailuja paikoissa, joita ei kohta olekaan olemassa. Matkoja mahdottomaan, mutta mielen taskut täynnä kultaa. Joskus paskaa. Mutta on itse millaisessa kunnossa fyysisesti, tarinoissa kehokin elää. Kirjojen kautta elän tuhansia elämiä ja saan tuoda oppimani takaisin tähän elämään.