Taustatiedot

Vastaajan nimi tai nimimerkki: Margit

Vastaajan syntymävuosi: 1950

Luetun kirjan tai tarinan nimi: Naapurin tytsy

Luetun kirjan tai tarinan kirjoittajan nimi: Sauli Salomaa

Mitä kirjassa tai tarinassa tapahtui?

50-luvulla Koillismaalla syntynyt suurperheen kuopus, Inkku leikkii painajaisissa Kuolemanradalla. Hänen vanhempi siskonsa oli vaihtanut lapsena haukia saksalaissotilaiden suklaaseen. Isä sekä kaksi sisaruksista hukkuvat ja lestadiolaissaarnaajat painostavat. Äiti kertoo sotamuistoja iltasaduiksi. Inkku muuttaa 15-vuotiaana Rovaniemen kautta Tampereelle. Hän tapaa poppareita Tuotannon myyjänä. Inkku tutustuu Johannekseen ja synnyttää Iines-tytön.
Kolmekymppisen Johannes aloittaa Nokian Aasian projektit ja Inkku työt Tampereen Hervannan Postipankissa. Iines tutustuu lapsena Andreihin. Johannes seikkailee ulkomailla puolikin vuotta. Inkku matkustaa usein sotaisaan Sri Lankaan pitkiksi ajoiksi, kunnes hän ihastuu työkaveriinsa. Inkku ei halua lisää lapsia ja eroaa sovussa Johanneksen pyynnöstä. Hän muuttaa yhteen leuhkan myyntipäällikön, Samulin kanssa. Johannes palaa Tampereelle ja alkaa taksi-isännäksi. Hän ihastuu viimeiseksi Pirjoon ja tämän kesämökkiin. Miten Inkku pärjää Samulin erosta kärsineiden kolmen lapsen kanssa? Jatkuvatko ystävyydet ja lapsuuden mystiset painajaiset eläkepäivinä?

Oliko kirja kuvitettu?

Kannessa matrikkelitaitelija Esko Salomaan akvarelli Suotyttö (1992)

Kuka oli kuvittanut kirjan? Kirjan kansi: Matrikkelitaiteilija Esko Salomaan akvarelli Suotyttö (1992)

Kirjan tai tarinan lajityyppi? Romaani

Missä muodossa luettu teksti tai tarina oli? Painettu kirja

Lukukokemus

Lukukokemuksen paikka, missä lukukokemus tapahtui? Kotona, omassa tilassa (esim. oma huone)

Lukukokemustilanne, missä seurassa olit ja kuinka usein lukukokemus tapahtui? Yksin

Milloin lukukokemus tapahtui? Aamu

Minä vuonna lukukokemus tapahtui? 2023

Kerro omin sanoin lukukokemuksestasi, mihin kokemus liittyi, mitä tapahtui jne?

Erinomainen teos. Luin sen jo ensimmäisenä päivänä sen hankittuani. Kuljin, elin mukana tarinan kuljettamana ja pidin kovasti. Hienoa ajan ja tapahtumien kuvausta. Mukaansa tempaavaa menoa sivu sivulta. Koukutti minut lukemaan pitkästä aikaan. Lohtua antava myös niille lukijoille, jotka ovat menettäneet lähimpänsä. Selkeä ja mielenkiintoinen juonenkulku yhdistettynä koskettavaan kirjoitusasuun puhutteli viimeiselle sivulle asti.

Mitä kirjat ja lukeminen merkitsevät sinulle?

Olin nuorempana kova lukemaan. Sitten työ ja lähes yksinhuoltajuus vei aikani ja voimani, etten pystynyt keskittymään tarpeeksi pitkiä aikoja. Kun myöhemmin jäin eläkkeelle, lainasin kirjoja. Mika Waltarin Sinuhea en malttanut jättää illalla kesken, vaan luin sitä vielä aamun sarastaessa. Eläkkeelle jäätyäni kiinnostuin julkisuuden henkilöistä kertovista romaaneista. Nyt löysin Sauli Salomaan Naapurin tytsyn ja en malttanut jättää sitä kesken.