Taustatiedot

Vastaajan nimi tai nimimerkki: Entinen “atlantislainen”

Vastaajan syntymävuosi: 1988

Luetun kirjan tai tarinan nimi: Atlantis – kadonnut manner

Luetun kirjan tai tarinan kirjoittajan nimi: Charles Berlitz

Mitä kirjassa tai tarinassa tapahtui?

Kirja esitteli ns. todisteita ja tutkimuksia myyttisen Atlantiksen-mantereen olemassaololle ja siinä sivussa tarjosi viitteitä muista kadonneista sivilisaatioista ja niiden uskomattomista teknologioista. Se tarjosi kavalkadin vaihtoehtoista historiaa niille nuorille, jotka kaipasivat jotain enemmän kuin vain sitä tavallista.

Oliko kirja kuvitettu?

Kirjassa oli kuvia Egyptin pyramideista ja muista muinaisen maailman ihmeistä, joiden tulkittiin jollain tavalla tukevan tarinaa kadonneesta sivilisaatiosta. Kuvat olivat mustavalkoisia, mutta muistan edelleen ihmetykseni Baalbekin temppelin mielikuvituksellisen valtavista tukikivistä, joiden rinnalla kuvassa näkyvät ihmiset olivat kuin kärpäsiä. Enemmän kuin mikään muu, se sai murrosikäisen itseni epäilemään historiankirjoituksen taakse kätkeytyvän jotain tuntematonta.

Kuka oli kuvittanut kirjan? En muista enää. Ne saattoivat olla mitä tahansa tusinakuvia varhaisemmista julkaisuista.

Kirjan tai tarinan lajityyppi? Tietokirja

Missä muodossa luettu teksti tai tarina oli? Painettu kirja

Lukukokemus

Lukukokemuksen paikka, missä lukukokemus tapahtui? Kotona, omassa tilassa (esim. oma huone)

Lukukokemustilanne, missä seurassa olit ja kuinka usein lukukokemus tapahtui? Yksin

Milloin lukukokemus tapahtui? Kevät

Minä vuonna lukukokemus tapahtui? Muistaakseni vuoden 2003 keväällä.

Kerro omin sanoin lukukokemuksestasi, mihin kokemus liittyi, mitä tapahtui jne?

Mainitsin jo vaikutelman Baalbekin temppeliä koskevista valokuvista. Niiden lisäksi minuun tekivät suuren vaikutuksen Berlitzin välittämät kertomukset Atlantilla ja Karibialla merenpohjassa väitetysti havaituista tuntemattomista pyramideistä ja rauniokentistä. Vaikka niistä ei valokuvia ollutkaan, oma mieleni pystyi kuvittamaan nuo seikkailut ja näkemään fantastisia mahdollisuuksia. Se oli hyvin tärkeää henkilölle, joka viihtyi paremmin kirjojen kuin ikätoveriensa kanssa.

Mitä kirjat ja lukeminen merkitsevät sinulle?

En ole oikein enää päässyt kirjojen kanssa aivan samalle aallonpituudelle myöhempinä aikoina. Luen vieläkin esoteerista kirjallisuutta, vaikka kenties ajatteluni onkin muuttunut sittemmin liian kriittiseksi. Vieläkin huomaan toisinaan tavoittavani itseni aika läheltä sitä sisäistä tilaa, jossa voin antaa mielikuvituksen jatkaa vielä tekstin jo pysähtyessä.