Vastaajan nimi tai nimimerkki: Salla

Vastaajan syntymävuosi: 1996

Vastaajan sukupuoli: Nainen

Luetun kirjan tai tarinan nimi: The Invisible Life of Addie LaRue

Luetun kirjan tai tarinan kirjoittajan nimi: V.E. Schwab

Mitä kirjassa tai tarinassa tapahtui?

1700-luvulla Ranskassa nuori Addie ei ole tyytynyt rooliinsa elämässä. Hän rukoilee vanhoilta jumalilta muutosta, ja rukoukseen vastaakin yksi, jota olisi kannattanut vältellä. Addie saa ikuisen elämän, mutta kaikki ihmiset, jotka hän tapaa, unohtavat hänet heti katseensa käännettyään. Hän ei pysty sanomaan nimeään, kirjoittamaan tai maalaamaan. Hänestä ei jää mitään jälkeä. Seuraamme unohdetun Addien elämää melkein 300 vuoden varrelta, kunnes nykyajassa kirjakaupan myyjä muistaa hänet.

Oliko kirja kuvitettu?

Ei

Kuka oli kuvittanut kirjan?

Kirjan tai tarinan lajityyppi? Romaani

Missä muodossa luettu teksti tai tarina oli? Painettu kirja

Lukukokemus

Lukukokemuksen paikka, missä lukukokemus tapahtui? Kotona, omassa tilassa (esim. oma huone)

Lukukokemustilanne, missä seurassa olit ja kuinka usein lukukokemus tapahtui? Yksin, Minä luin, Toistuva lukeminen

Milloin lukukokemus tapahtui? Aamu, Päivä, Ilta, Yö, Syksy

Minä vuonna lukukokemus tapahtui? 2020 ja 2022

Kerro omin sanoin lukukokemuksestasi, mihin kokemus liittyi, mitä tapahtui jne?

Luin kyseisen kirjan juuri itselleni oikeaan aikaan, ja sen takia lukukokemus olikin niin mahtava. Tarina oli kaunis, mutta surullinen ja liikutuin monessa kohtaa. Kirjassa oli hienot ääripäät kahden hahmon välillä, kun Addie elää ikuisesti ja Henry, kirjakauppias, tuntee, että hänellä ei ole tarpeeksi aikaa, hän ei ole saanut mitään aikaiseksi ja hän ei ole tarpeeksi sellaisena kun hän on. Samaistun vahvasti hänen hahmoonsa ja niihin ajatuksiin ajasta, jotka hänen kappaleessaan nousivat esiin. Aika on pelottava asia ja hänen tuntemuksena olivat hyvin paljon samoja, kun itselläni opiskelijana, jonka opinnot ovat venyneet ja tuntuu, että ei ole vielä tehnyt mitään. Tämä oli juuri sopiva kirja melankoliseen syksyyn ja mietin tätä kirjaa yhä todella usein. Se on hyvän kirjan merkki.

Mitä kirjat ja lukeminen merkitsevät sinulle?

Rakastan lukemista ja kirjoja. Haluan oman kirjaston, haluan kokoelmaani laajan kirjon eri genrejä, vaikka tietysti suosin lemppareitani. Haluan kevyitä kirjoja, mutta haluan myös niitä, jotka saavat minut itkemään. Haluan kirjoja myös eri formaateissa: niin fyysisinä kirjoina, e-kirjoina kuin äänikirjoina. Ne ovat kaikki samanarvoisia, ja luovat erilaisia lukukokemuksia. Jotkut haluavat sanoa, että äänikirjat eivät ole lukemista, mutta jotkut tarinat hyötyvät älyttömästi äänikirjamuodosta. Paras kirja, jonka luin viime vuonna oli äänikirjana. Jokaiselle hahmolle oli oma ääninäyttelijä, ja se toi tarinaan niin paljon lisää elävyyttä, jota en olisi saanut vain fyysisen kirjan lukemalla. Kirjat päästävät lukijansa eri maailmaan kaikissa formaateissa, ja se on välillä huojentavaa. Tarinoiden avulla voi käsitellä itselle vaikeita juttuja, ja kirjoissa on voitu sanoittaa joku itselle vaikea ajatus juuri oikein. Aloin lukemaan huomattavasti enemmän, kun pääsin yliopistoon 2016. Luen näin opintojeni jälkeen nykyään ainoastaan huvikseni, joten lukemisen merkitys on muuttunut elämässäni sen suhteen. Lukeminen avartaa.