Vastaajan nimi tai nimimerkki: s

Vastaajan syntymävuosi: 1990

Vastaajan sukupuoli: Nainen

Luetun kirjan tai tarinan nimi: Maalarikissat (Alkuteos The color kittens)

Luetun kirjan tai tarinan kirjoittajan nimi: Tekijä: Margaret Wise Brown, Kääntäjä: Kirsi Kunnas

Mitä kirjassa tai tarinassa tapahtui?

Kissat Kasi ja Masi sekoittavat ja tutkivat värejä. Teksti on kirjoitettu runomuotoon.

Oliko kirja kuvitettu?

Kyllä, kyseessä on lasten kuvakirja.

Kuka oli kuvittanut kirjan? Provensen, Alice ja Provensen, Martin

Kirjan tai tarinan lajityyppi? Lastenkirja, Runo

Missä muodossa luettu teksti tai tarina oli? Painettu kirja

Lukukokemus

Lukukokemuksen paikka, missä lukukokemus tapahtui? Kotona, omassa tilassa (esim. oma huone), Kotona, yhteisessä tai yleisessä tilassa (esim. olohuone)

Lukukokemustilanne, missä seurassa olit ja kuinka usein lukukokemus tapahtui? Yksin, vanhemmat, äiti tai isä ja sisarukset, Hiljaa lukeminen, Ääneen lukeminen, Minä luin, Minä kuuntelin, Toistuva lukeminen

Milloin lukukokemus tapahtui? Päivä, Ilta, Kevät, Kesä, Syksy, Talvi

Minä vuonna lukukokemus tapahtui? 1990-luku

Kerro omin sanoin lukukokemuksestasi, mihin kokemus liittyi, mitä tapahtui jne?

Minulle luettiin lapsena paljon kirjoja ja kuuntelin mielelläni, kun aikuinen luki minulle ääneen kirjoja. Usein kirjoja luettiin iltasatuina, jolloin lukijana oli useimmiten joko äiti tai isä, joskus varmaan myös isovanhempani. Kirjoja luettiin myös muulloin, kuten päiväsaikaan ihan ajanvietteenä. Muistan erityisesti isäni lukeneen minulle kirjoja tarinoihin ja tunnelmiin voimakkaasti eläytyen, äänenpainoja vaihdelleen, jolloin lukuhetket olivat erityisen hauskoja ja tunnelmallisia. Minulla oli useita Tammen kultaisen kirjaston kirjoja, joista suosikkejani olivat mm. Kapu Karvakorva sekä Maalarikissat. Kirjat olivat ilmeisesti vanhempieni vanhoja, koska ainakin isälläni oli myös omat suosikkikirjansa, joita hän mielellään minulle luki. Maalarikissat teosta luettiin, niin usien, että lopulta osasin sen melkein ulkoa.
Näin aikuisena hahmotan, että pidin Maalarikissoissa varmaan juuri tekstin rytmistä, koska myöhemmin kun opin lukemaan, minusta oli mukava lukea kirjaa itsekseni ja kerrata tuttua soljuvaa tekstiä. Luin kirjaa myös nuoremmille sisaruksilleni. Tuttu tarina ja sen teksti olivat ehkä jollain lailla piirtyneett mieleeni jo aiemmin ja muistijälki vahvistui oman lukemisen myös. Kirjan aihe värit kiinnosti minua kovasti ja erityisesti mieleen on jäänyt tarinan osuus, jossa kissat näkevät unta ja unessa tapahtuu myös surrealistisia asioita.
Vasta aikuisena sain tietää teoksen olevan Kirsi Kunnaksen suomentama, joka sekä yllätti, että toisaalta tunti käyvän kovin hyvin järkeen. Miten taitavasti suomennos olikaan laadittu ja kuinka mukaansatempaavaksi teksti oli saatu. Kirja ei ole erityisen pitkä, mutta siihen on, osaltaan varmasti juuri sen leikkisän kielen kautta saatu taikaa, niin että kirjaa muistelee edelleen lämmöllä ja mieleen saattaa pulpahtaa joku runon pätkäkin.

Mitä kirjat ja lukeminen merkitsevät sinulle?

Kirjat ja lukeminen ovat minulle erittäin tärkeä osa elämääni.