KOTIEMME KIRJAHYLLYT

Vastaajan nimimerkki:

Emma

KERRO KOTISI JA/TAI VAPAA-AJAN ASUNTOSI KIRJAHYLLYSTÄ

Kuvaile kirjahyllyäsi:

Kirjahyllyni on valkoinen, monesta osasta kottu korkea kaapisto. Sen yläosassa on lasiovet ja alaosassa umpinaiset ovet. Hylly on 160cm leveä. Hylly on ostettu Ikeasta ja se kuuluu Billy-tuotesarjaan. Materiaali on jotain lastulevyn tapaista.

Hankin kirjahyllyn muuttaessani nykyiseen asuntooni viisi vuotta sitten. Minulle oli tärkeää saada tilava hylly, jossa osa tavaroista olisi piilossa ja osa esillä. Halusin hyllyyn ovet suojaamaan pölyltä. Näillä toiveilla kyseinen hylly taisi olla halvin vaihtoehto, ja siksi hankin sen. Myöhemmin lisäsin hyllyn päälle vielä lisäkerroksen pienemmistä saman sarjan vitriinikaapeista.

Missä huoneessa kirjahylly on asunnossasi ja miksi?

Kirjahylly on olohuoneessa, koska se mahtuu sinne parhaiten. Aiemmissa kodeissani kirjahylly on ollut aina joko olohuoneessa, työhuoneessa (tai olohuoneessa työpöydän lähellä) tai makuuhuoneessa.

Kirjahylly on olohuoneessamme suurin kaluste ja tavallaan hallitsee huoneen sisustusta. Kirjahyllyn sisällöstä keskustellaan usein vieraidenkin kanssa ja vähän hävettää, että hylly on ostettu Ikeasta. Olisi kiva hankkia joskus laadukkaampi hylly olohuoneen “keskipisteeksi”.

Kaikki kirjat eivät ole samassa kirjahyllyssä, vaan lastenkirjat ovat lapseni kirjahyllyssä. Keittokirjoja olen pitänyt välillä keittiön hyllyssä, joka on suunniteltu mikrolle. Mikro on muuttanut vähäksi aikaa keittiön pöytätasolle, jossa lapsi ylettyy siihen paremmin.

Säilytätkö kirjoja muualla kuin kirjahyllyssä? Missä? Miksi?

Keskeneräisiä kirjoja on kodissamme työpöydillä, yöpöydillä, lattialla ja sohvalla, koska ne jätetään usein siihen missä niitä luetaankin.

Millainen ja missä on mahdollinen vapaa-ajan asuntosi kirjahylly?

Onko sinulla digitaalista kirjahyllyä?

Ei ole.

KIRJAHYLLYN SISÄLTÖ

Kuinka paljon kirjahyllyssäsi on kirjoja?

200

Miten kirjat on järjestetty hyllyyn?

Kirjat ovat olleet värijärjestyksessä, mutta se ei näyttänytkään kovin kivalta minun hyllyssäni. Nyt kirjat on järjestetty sen mukaan, että eniten käytetyt kirjat ovat helpoimmin saatavilla: korkeimmalla on kaunokirjallisuus, johon en juurikaan palaa ja matalammalla tietokirjallisuus, jota tarvitsen mm. työssäni.

Onko sinulla kirjoja, joita et halua tai kehtaa pitää esillä?

Polttariporukalta lahjaksi saamani Kamasutra on piilotettu filosofiankirjan taakse. Toisaalta myös päiväkirjat ja muut henkilökohtaiset itse kirjoitetut “kirjat” ovat tallessa muualla kuin kirjahyllyssä.

Millaisia kirjoja hankit ja millä perusteilla?

Hankin kirjoja joskus matkamuistoiksi. Silloin kirja on usein mielestäni kaunis ja sen tunnelma vie minut takaisin siihen paikkaan josta se ostettiin. Joskus ostan myls kirjoja, jotka näyttävät hyvältä hyllyssäni. Saatan ajatella, että tietynlaiset kirjat hyllyssäni antavat minusta itsestäni hyvän kuvan. En ole kuitenkaan koskaan ostanut kirjaa, jota en aikoisi lukea. Hankin kirjoja pääasiassa kirjakaupoista. Joskus myös verkkokaupoista ja harvemmin antikvariaatista tai vastaavasta käytettynä. En kerää kirjoja, mutta en myöskään pysty helposti luopumaan niistä. Hankin korkeintaan 10 kirjaa vuodessa, ja osan niistä annan lahjaksi toisille.

Onko kirjahyllysi tullut täyteen? Mitä sitten teit?

Kirjahyllyni on täynnä, mutta kirjoja mahtuisi vielä lisääkin. Hyllyssä tilaa vievät dvd-elokuvat ja koriste-esineet, jotka voisin siirtää johonkin muualle uusien kirjojen tieltä. Lainaan kirjojani mielelläni, jos joku sattuu kysymään. Osan lastenkirjoista olen antanut pois, kun niihin liittyvä ikäkausi on ohitettu.

Mitä muuta kirjahyllyssäsi on kuin kirjoja?

Kirjahyllyssäni on näkyvillä myös dvd-elokuvia ja cd-levyjä, lasipurkki jossa säilytän kirjanmerkkejä, muutama lapseni tekemä askartelu, tinasotilaita ja lasipurkki jossa säilytän arpakuutioita. Kirjahyllyssä piilossa umpinaisten ovien takana ovat myös lasiset maljakot ja muutamia koriste-esineitä, joitakin mappeja ja kansioita, joissa on sekä muistoja että tärkeitä kodin papereita, saamiani kirjeitä ja postikortteja säilytyslaatikoissa sekä puikoille jäänyt villasukka.

Eroaako vapaa-ajan asuntosi kirjahyllyn sisältö kotisi hyllystä?

KIRJAHYLLYT AJASSA

Miten kirjoja säilytettiin lapsuudenkodissasi?

Kirjoja säilytettiin lapsuudenkohdissani avohyllyissä, jossa ne olivat helposti saatavilla. Perheellämme oli yhteisiä kirjahyllyjä. Oman kirjahyllyn hankin vasta omaan kotiini.

Miten kirjojen säilyttäminen on muuttunut elämäsi aikana?

Säilytän kirjoja huolellisemmin kuin lapsuudenkodissani. Lapsuudessani tärkeää oli kirjojen käyttö, nykyisin ne ovat myös osa sisustusta ja minäkuvaani. Kirjahyllyn pitää nykyisin olla kaunis katsoa ja käytännöllinen sekä riittävän tilava. Haluan tietää, missä kirjani ovat. Lapsuudessani kirjat olivat missä milloinkin, jos niille ei ollut tilaa hyllyssä.

Kirjahyllyyn liittyviä muistoja, tarinoita ja sattumuksia.

Mitä emme huomanneet kysyä? Haluatko kertoa vielä jotain lisää?

TAUSTATIEDOT

Vastaajan syntymävuosi:

1989

Vastaajan sukupuoli:

nainen