KOTIEMME KIRJAHYLLYT

Vastaajan nimimerkki:

B.A.

KERRO KOTISI JA/TAI VAPAA-AJAN ASUNTOSI KIRJAHYLLYSTÄ

Kuvaile kirjahyllyäsi:

Nykyinen kirjahyllynu koostuu kahdesta Ikean mustasta hyllyköstä. Hyllyköt ovat matalat, noin navankorkuiset ja ne ovat väriltään mustat. Materiaali on todennäköisesti lastulevyä tai muuta “halvempaa” materiaalia. Itse en olisi ostanut hyllyköitä, mutta sain ne siskoltani ilmaiseksi. En ole laittanut hylllyköitä kiertoon, koska ne on ihan käytännölliset eikä minulla ole koskaan ollut suurta intoa sisutamisen suhteen.

Missä huoneessa kirjahylly on asunnossasi ja miksi?

Asun tällä hetkellä yksiössä, joten kirjahyllyn sijainti on pitkälti määräytynyt asunnon pohjapiirrustuksen mukaan. Asunto on myös sen verran pieni, ettei täällä ole tilaa kuin kahdelle nykyiselle hyllykölle. Keittokirjat, jotka ovat mahtuneet keittöön, on kiilattu mikron ja seinän väliin. Loput keittokirjat on kirjahyllyssä tai jossain muualla, mihin olen saanut tuupattua ne.

Säilytätkö kirjoja muualla kuin kirjahyllyssä? Missä? Miksi?

Kaikki kirjani eivät mahdu kahteen hyllykköön, minkä takia osa kirjoista on ollut pakko sijoittaa muualle. Osa kirjoista on keittössä, vaatekaapin ylähyllyllä, ikkunalaudalla tai lattialla hyllyköiden edessä. Sängystä löytyy yleensä myös kirja taikka kaksi, jotka ovat sillä hetkellä kesken.

Millainen ja missä on mahdollinen vapaa-ajan asuntosi kirjahylly?

Onko sinulla digitaalista kirjahyllyä?

En lue e-kirjoja lainkaan, joten minulla ei ole tarvetta digitaaliselle kirjahyllylle.

KIRJAHYLLYN SISÄLTÖ

Kuinka paljon kirjahyllyssäsi on kirjoja?

Karkeasti arvioituna noin 200-300.

Miten kirjat on järjestetty hyllyyn?

Olen järjestänyt kirjat hyllyyn ensisijaisesti koon mukaan. Esimerkiksi pokkarit olen pyrkinyt laittamaan samalle hyllylle. Keltaisen kirjastot -kirjat on myös samalla hyllyllä, mutta koska tilaa on niin vähän, olen laittanut samalle hyllylle myös sarjaan kuulumattomia kirjoja.

Onko sinulla kirjoja, joita et halua tai kehtaa pitää esillä?

Lähtökohtaisesti ei, mutta koska kaikki kirjat eivät mahdu hyllyyn, niin ns. kyseenalaisimmat olen laittanut vaatekaappiin.

Millaisia kirjoja hankit ja millä perusteilla?

Ostan pääsääntöisesti kirjoja, joita en usko saavani kirjastosta. Tällaisia ovat useimmiten englanninkieliset kirjat tai jossain tapaukset vanhat teokset, jotka on jo poistettu kirjaston kokoelmista. Ostan kirjoja myös aiheen mukaan keräilymielessä. Tällä hetkellä minua kiinnostaa 1990-2000 luvun julkkisnaisten omaelämäkerrat tai heistä kirjoitetut teokset. Ostin esimerkiksi vastikään Nylon Beatin Valehtelijan päiväkirjan. En tiedä miksi aihe kiinnostaa, mutta ainakin nostalgia todennäköisesti vaikuttaa taustalla. Pääsääntöisesti ostan kirjani käytettynä joko kirpputoreilta tai antikvariaateista. Ennen koronaa kävin vuosittain Helsingin kirjamessuilla, josta tuli myös ostettua 1-5 kirjaa vuosittain. Ostopäätöstä tehtäessä hinta on yleensä se, mikä ratkaisee. Jos kirja onkin huono tai sellainen, etten halua pitää sitä, parin euron hinta ei jää harmittamaan.

Onko kirjahyllysi tullut täyteen? Mitä sitten teit?

Kirjahyllyni on tällä hetkellä ääriään myöden täynnä, minkä takia olen sijoittanut osan kirjoista lattialle hyllyn eteen. Raakkaan hyllyn sisällön myös säännöllisesti läpi. Yleensä vien karsimani kirjat kirjaston kierrätyshyllyyn.

Mitä muuta kirjahyllyssäsi on kuin kirjoja?

Yksi taso tai hylly kirjahyllystäni on varattu musiikille. Ennen säilytin kirjahyllyssynä myös DVD:tä, mutta tilanpuutteen takia olen pinonnut ne hyllyn päätyyn lattialle.

Eroaako vapaa-ajan asuntosi kirjahyllyn sisältö kotisi hyllystä?

KIRJAHYLLYT AJASSA

Miten kirjoja säilytettiin lapsuudenkodissasi?

Lapsuudenkodissani meillä oli huomattavasti enemmän säilytystilaa kirjoille kuin minulla on nyt. Olohuoneessa oli muistaakseni kolme suurta kirjahyllyä, minkä lisäksi meillä lapsilla oli omat kirjahyllyt huoneissamme. En muista, että kirjoja olisi säilytetty muualla kuin kirjahyllyssä.

Miten kirjojen säilyttäminen on muuttunut elämäsi aikana?

Kirjahyllyyn liittyviä muistoja, tarinoita ja sattumuksia.

Muistan lapsuudenkotini kirjahyllystä erityisesti Kaari Utrion kirjojen selkämykset. Niissä näkyneet piirretyt henkilöt ovat jostain syystä jääneet erityisesti mieleen.

Mitä emme huomanneet kysyä? Haluatko kertoa vielä jotain lisää?

TAUSTATIEDOT

Vastaajan syntymävuosi:

1993

Vastaajan sukupuoli:

en halua vastata