KOTIEMME KIRJAHYLLYT

Vastaajan nimimerkki:

Huilu

KERRO KOTISI JA/TAI VAPAA-AJAN ASUNTOSI KIRJAHYLLYSTÄ

Kuvaile kirjahyllyäsi:

Kirjahylly on Iskun Greta-sarjaa. Saimme ensimmäisen osan häälajaksi yli 20 vuotta sitten, mutta itse kyllä osallistuimme valintaan. Se on kirsikkaviilua ja myöhemmin kun etsin siihen lisäosia, kuulin, että kirsikkasävy on lopetettu. Onneksi olimme ehtineet jo ostaa kolem osaa lisää. Hylly on avohylly. Ex-miehen kanssa aina kinastelimme, että pitäisikö siihen laittaa ovet. Hänen mielestään piti, jotta kirjat eivät pölyyntyisi. Itse halusin, että kirjat ovat aina käden ulottuvilla, vaikka en niihin kurkottelisikaan.
Hylly on yhden seinän levyinen, olisiko noin kolme-neljä metriä. Siinä on neljä pientä laatikkoa, joissa on kaikkea turhaa kamaa.

Missä huoneessa kirjahylly on asunnossasi ja miksi?

Se on ruokahuoneessa. Huone on samalla vähän niin kuin kirjasto. Kun vaihdoin huoneeseen tummempisävyiset tapetit, kirjahylly näytti heti kotoisammalta. Hyllyn paikka on vaihtunut kerran remontin myötä. Mutta nykyinen paikka on ainoa, missä sille on riittävästi tilaa.
Lastenkirjat ovat yläkerrasssa erikseen, mutta joitakin kirjoja on myös alakerrassa.

Säilytätkö kirjoja muualla kuin kirjahyllyssä? Missä? Miksi?

Kirjahylly on jäänyt pieneksi ja kirjat pursuavat yli ja levittäytyät tasoille. MInulla ei ole oikein varaa eikä tilaa ostaa lisähyllyä, ja tällä hetkellä pohdinkin, kuinka ratkaisiin asian. Lainaan aika paljon kirjoja, ja ne ne vasta seilaavatkin. Yleisesti ottaen ne kaikki pysyvät kuitenkin ruokahuoneessa.

Millainen ja missä on mahdollinen vapaa-ajan asuntosi kirjahylly?

Onko sinulla digitaalista kirjahyllyä?

Ei

KIRJAHYLLYN SISÄLTÖ

Kuinka paljon kirjahyllyssäsi on kirjoja?

Olisikohan 1500-2000

Miten kirjat on järjestetty hyllyyn?

Kirjahyllyn sisältö on rakentunut vähitellen. Minulla on järjestykseen ihan oma logiikka, jonka perusteista oikein kukaan muu ei pääse selvyyteen. Suomalainen lyriikka, germaanin kielialue, elämänkerrat ja tutkimus ovat erikseen, mutta eivät ehkä kuitenkaan. Kirjan paikka riippuu siitä, mihin intuitio sen ohjaa, enkä oikein itsekään tiedä aina miksi.

Onko sinulla kirjoja, joita et halua tai kehtaa pitää esillä?

Ei oikeastaan, olen aika tarkka siitä, mitä kirjoja haluan itselleni ja mitä voin esim lainata kirastosta. Koska hyllytilaa on liian vähän, osa kirjoista on joutunut väistymään takariviin. Ne ovat sellaisia kirjoja, jotka eivät ole minulle kovin tärkeitä, mutta joita en kuitenkaan halua heittää pois.

Millaisia kirjoja hankit ja millä perusteilla?

Tiedän aika tarkkaan, mitä kirjoja haluan itselleni. Yleensä etsin niitä Antikvaarista. Se on kyllä vähä huono tapa, sillä näennäisestä edullisuudesta huolimatta hintaa kertyy helposti aika paljon postimaksuineen. Ulkonäöllä ei ole minulle juuri mitään merkitystä, mutta aika usein kiva kirja on myös kaunis.
En osaa oikein kuvata valintaperusteitani. Ehkä luen kirjasta jonkin jutun ja haluan sen siltäpohjalta tai muistan vanhan kirjan olemassaolon ja etsin sen käsiini.

Onko kirjahyllysi tullut täyteen? Mitä sitten teit?

On, enkä ole ratkaissut asiaa millään tavoin. Pyysin poikaa rakentamaan minulle tikkaat, johon voisin laittaa vaeltavat kirjat, mutta ei se sitten muistanut kun tuli kesä ja lämmin.
En mielelläni lainaa kirjojani muille. Olen niistä vähän mustasukkainen ja pelkään etten näe niitä enää. En myöskään myy enkä anna niitä, mutta ostan kyllä mielelläni kirjoja lahjaksi.

Mitä muuta kirjahyllyssäsi on kuin kirjoja?

Ei muuta

Eroaako vapaa-ajan asuntosi kirjahyllyn sisältö kotisi hyllystä?

KIRJAHYLLYT AJASSA

Miten kirjoja säilytettiin lapsuudenkodissasi?

Olohuoneessa oli kirjahylly ja sitten yhdessä kammarissa oli toinen. En oikein muista, missä lastenkirjat olivat. Muistan vain yksittäisiä kirjoja. Kun rakensimme, sain seitsemännellä luokalla oman hyllyn omaan huoneeseeni. Opiskelijakämpässäni oli oma pieni kirjahylly.

Miten kirjojen säilyttäminen on muuttunut elämäsi aikana?

Hassua kyllä, en muista lapsuuten ja nuoruuteni kirjahyllyä, vaikka luin mielettömän paljon. Mutta kyllä minulle itse kirjahyllykin on tullut koko ajan tärkeämmäksi. Se on vähän sellainen turva kaoottisessa maailmassa.

Kirjahyllyyn liittyviä muistoja, tarinoita ja sattumuksia.

Mitä emme huomanneet kysyä? Haluatko kertoa vielä jotain lisää?

TAUSTATIEDOT

Vastaajan syntymävuosi:

1976

Vastaajan sukupuoli:

nainen