Vastaajan nimimerkki:
Etikka
KERRO KOTISI JA/TAI VAPAA-AJAN ASUNTOSI KIRJAHYLLYSTÄ
Kuvaile kirjahyllyäsi:
Tällä hetkellä käytössä on opiskelijabudjettiin sopiva, ilmaiseksi saatu matala avohylly. Kirjat ovat siinä kahdessa rivissä. Hylly kuuluu moniosaiseen, koivupuiseen kokoonpanoon, joka sopii tällä hetkellä ihan hyvin sisustukseen ulkonäkönsä ja käyttötarkoituksensa puolesta.
Toisessa, kapeassa ja korkeammassa hyllyssä on lähinnä kansioita. Kyseessä on käytettynä ostettu, huteranpuoleinen IKEA-hylly, joka on edelleen kelpuutettu käyttöön lähinnä sopivan, vaalean värinsä sekä sopivan kokonsa ansiosta.
Tarvetta olisi kunnolliselle, suuremmalle kirjahyllylle.
Missä huoneessa kirjahylly on asunnossasi ja miksi?
Matala olohuoneessa, korkea makuuhuoneessa. Kirjahylly on minulle tärkeä osa myös sisustusta, mutta tärkeintä olisi, että kaikki kirjat olisivat siististi samassa paikassa, kun nyt ne eivät sinne mahdu.
Säilytätkö kirjoja muualla kuin kirjahyllyssä? Missä? Miksi?
Työpöydällä pinossa osin tilanpuutteen vuoksi, mutta toisaalta opiskelukirjat jäävät myös helposti pöydälle lojumaan. Keskeneräiset kirjat jäävät satunnaisesti pöydille. Toisissa hyllyissä ja makuuhuoneen tilavassa vaatekaapissa on kirjoja, jotka eivät mahdu varsinaiseen kirjahyllyyn.
Millainen ja missä on mahdollinen vapaa-ajan asuntosi kirjahylly?
–
Onko sinulla digitaalista kirjahyllyä?
Ei ole
KIRJAHYLLYN SISÄLTÖ
Kuinka paljon kirjahyllyssäsi on kirjoja?
No. 60, kaikkiaan kirjoja on ainakin kaksinkertainen määrä
Miten kirjat on järjestetty hyllyyn?
Etupäässä aiheittain, koska osa kirjoista on sisältönsä vuoksi enemmän käytössä. Vähemmän käytössä oleva kaunokirjallisuus on ylähyllyllä paremmin esillä kauniimpien selkämysten vuoksi. Pehmeäkantinen kirjat on järjestetty kovakantisten kanssa lomittain siten, etteivät ne pääsisi taipumaan.
Onko sinulla kirjoja, joita et halua tai kehtaa pitää esillä?
Vaatekaappiin olen laittanut jokusen kirjan, jotka eivät minua enää kiinnosta tai ehkä niiden hankinta hieman nolottaakin. Nuorempana olin hetken aikaa kiinnostunut eräästä yhtyeestä ja ostin siihen liittyvän, hieman harvinaisemman kirjan – nykyisin pidän tuota hankintaa hieman nolona.
Millaisia kirjoja hankit ja millä perusteilla?
Saan välillä kirjoja sukulaisilta uusina tai vanhoina, ja ostan niitä kirjakaupoista ja antikvariaateista. Minulla on lähes jatkuvasti myös jokunen kirjaston kirja lainassa.
Olen kiinnostunut erityisesti vanhoista kirjoista, joiden kautta pääsee tutustumaan historiaan – en siis niinkään historian kirjoista, vaan vanhoista aapisista, tieto- ja keittokirjoista… Myös vanhat eri maiden satukirjat ovat lähellä sydäntäni.
Luonnon- ja terveystieteitä opiskelleena tietokirjallisuus erityisesti on muutenkin itselleni tärkeää, lähinnä siis luonnontieteisiin tai eläimiin ja ympäristöön liittyvät kirjat.
Kaunokirjallisuuden osalta olen kaikista valikoivin. Haluaisin usein ostaa uusia kirjoja, mutta harvoin lopulta teen ostosta. Haluan ensin lukea kirjan ja ostan sen vasta, jos koen lukukokemuksen riittävän hyväksi. Vieraan kirjan ulkonäkö voi vetää puoleensa tai työntää luotaan, mutta hyvän kirjan ulkonäkö ei ole kovinkaan tärkeä. Kuitenkin itselleni tärkeimmät kirjat ostan aina kovakantisina.
Luen myös mielelläni vierailla kielillä, ja saatankin helpommin ostaa englannin- tai saksankielistä kaunokirjallisuutta verrattuna suomenkieliseen, toki usein pehmeäkantisena, jolloin hinta on alempi.
Onko kirjahyllysi tullut täyteen? Mitä sitten teit?
Tuskailen asian kanssa ja haaveilen suuremmasta kirjahyllystä. Perheen kesken vaihtelemme kirjoja jonkin verran, ja välillä säilytin kirjojani vanhempien varastossa.
Mitä muuta kirjahyllyssäsi on kuin kirjoja?
Kansioita, lisäksi minulla on yksi kirjahylly lautapelihyllyn virkaa toimittamassa.
Eroaako vapaa-ajan asuntosi kirjahyllyn sisältö kotisi hyllystä?
–
KIRJAHYLLYT AJASSA
Miten kirjoja säilytettiin lapsuudenkodissasi?
Kirjahyllyissä, niitä meillä oli monta ja kaikki siistissä järjestyksessä. Hyllyissä oli yleensä vain kirjoja. Meillä oli lastenhuoneessa myös hyllyjä, mutta ei ehkä niinkään omia kirjahyllyjä. Kirjoja oli paljon ja ne säilytettiin hyllyissä käytännöllisessä ja siistissä järjestyksessä. Jonkinlainen kirjahylly minulla on ollut joka asunnossa.
Miten kirjojen säilyttäminen on muuttunut elämäsi aikana?
Mielestäni kirjoja on harmillisen vähän ja tilaa vieläkin vähemmän, kun vertaa lapsuuteen. Kuitenkaan en halua toisaalta liikaa kirjoja, joita en lue paljon tai koe erityisen tärkeiksi. Erityisesti muutoissa kirjat ovat hankalia.
Uusia kokemuksia ja kertalukemista lainaan melelläni kirjastosta tai tutuilta. Tärkeimmät kirjat haluan toki omaan hyllyyni, ja tästä aiheesta on myös miesystävän kanssa keskusteltu: minulle kirjahylly on elämään kuuluva itseisarvo, miehelle neutraalimpi asia.
Kirjahyllyyn liittyviä muistoja, tarinoita ja sattumuksia.
Kirjahylly on aarreaitta ja oli sitä vielä suuremmassa määrin lapsuudessani. Hyllystä löytyi tietokirjoja, satu- ja runokirjoja, taidekirjoja, kaunokirjallisuutta, vanhempieni keräilemiä sarjakuva-albumeita sekä lempikirjani, Hugo Simbergistä ja hänen maalauksistaan kertova kirja.
Kävin pienestä pitäen viikoittain kirjastossa selaamassa upeita, jännittäviä ja täpötäysiä hyllyjä ja toin aina niin paljon kirjoja mukanani, etten jaksanut kävellä koko matkaa yhtä mittaa, vaan jouduin välillä istumaan tienposkeen.
Jotenkin harmillista on, miten moni kirjaklassikko vanhempien hyllystä on jäänyt lukematta. Silti en vieläkään ole saanut aikaiseksi. Hyllyssä oli noin katseen korkeudella tai ylempänä pari riviä paksuja, raskaan oloisia kirjoja, jotka herättivät kunnioitusta ja samalla ahdistusta siitä ajatuksesta, että tullakseni sivistyneeksi minun tulisi ne joskus lukea. Mieluummin kyykistyin alahyllyn satujen, tietokirjojen ja sarjakuvien pariin.
Mitä emme huomanneet kysyä? Haluatko kertoa vielä jotain lisää?
TAUSTATIEDOT
Vastaajan syntymävuosi:
1994
Vastaajan sukupuoli:
nainen