KOTIEMME KIRJAHYLLYT

Vastaajan nimimerkki:

Elina

KERRO KOTISI JA/TAI VAPAA-AJAN ASUNTOSI KIRJAHYLLYSTÄ

Kuvaile kirjahyllyäsi:

Kirjahyllyä löytyy tällä hetkellä kolme, yksi metrinen ja kaksi noin pari metriä korkeaa. Kaikki ovat eebenpuu-värisiä mäntyhyllyjä avohyllyillä. Hyllyt ovat puuseppävanhempieni valmistamia, joista kaksi on kulkenut mukanani muuttojen mukana jo pian 15 vuotta ja yksi on reilun vuoden vanha. Kirjahyllyjä on vuosien varrella ollut useampi, hieman riippuen asunnon koosta ja kirjojen määrästä, mutta tällä hetkellä pyrin pitämään määrän kolmessa.

Kirjan hyllyn tulee olla käytännöllinen, riittävän tilava, kestävä ja tukeva eli ei tarvitse pelätä että kaatuisi päälle.

Missä huoneessa kirjahylly on asunnossasi ja miksi?

Koska olen asunut yksiöissä, ovat kirjahyllyt aseteltuna yleensä sille seinälle, missä parhaiten niille on tilaa (kuitenkin niin että sängylle on myös riittävästi tilaa). Yhdessä asunnossa yksi kirjahyllyistä oli seinätilapuutteen vuoksi eteisessä, mutta pääsääntöisesti olohuone on se paikka, mihin kirjahyllyt kuuluvat.

Säilytätkö kirjoja muualla kuin kirjahyllyssä? Missä? Miksi?

Joskus kirjoja voi olla ympäriinsä, työpöydällä työhön tai opiskeluihin liittyviä kirjoja, keittiössä keittokirjoja, yöpöydällä keskeneräisiä kirjoja. Mutta ensisijaisesti pyrin säilyttämään kirjat hyllyssä omilla paikoillaan, koska silloin tiedän aina mistä ne nopeasti löytyvät.

Millainen ja missä on mahdollinen vapaa-ajan asuntosi kirjahylly?

Onko sinulla digitaalista kirjahyllyä?

Ei varsinaisesti. Opiskeluihin liittyen olen koonnut sähköistä/digitaalista kirjahyllyä, mutta en ole oppinut e-kirjojen tai äänikirjojen kuluttajaksi – nautin eniten kirjan pitämistä käsissä ja siten tarinoihin uppoutumista.

KIRJAHYLLYN SISÄLTÖ

Kuinka paljon kirjahyllyssäsi on kirjoja?

Reilut parisataa

Miten kirjat on järjestetty hyllyyn?

Pääsääntöisesti aina saman kirjailijan / saman kirjasarjan teokset ovat vierekkäin – koska luen paljon kuitenkin englanninkielellä ja saman sarjan kirjoista saattaa olla monenlaista eri painosta, ei se aina kirjahyllyn järkevän täytön suhteen onnistu. Olen pyrkinyt samaa aihepiiriä käsitteleviä kirjoja laittamaan samoille hyllyille, mutta enemmän itselleni on tärkeä, että minä olen ne hyllyyn järjestänyt – silloin pystyn vaikka puhelimitse kertomaan toiselta puolelta maata jollekulle, mistä mikin kirja omasta hyllystäni löytyy.

Onko sinulla kirjoja, joita et halua tai kehtaa pitää esillä?

Kirjani ovat jakautuneet kahtaalle, tärkeimmät ja käytetyimmät ovat omassa kodissani, muut lapsuudenkodissani. Sinne yleensä päätyvät sellaiset, joita en itse jaksa omassa hyllyssäni jatkuvasti katsella. Toisaalta luonani käy hyvin vähän vieraita, joten sen puolesta ei kirjahyllyjeni sisältöä ole tarvinnut suuremmin selitellä tai miettiä kehtaamisen näkökulmasta.

Millaisia kirjoja hankit ja millä perusteilla?

Tiettyjen kirjasarjojen ja kirjailijoiden teokset pyrin hankkimaan, ja muutenkin mietin kyllä suht tarkkaan, onko kirja välttämätön ostaa itselle vai lainaisiko sen ensin kirjastosta. Ammatillista kirjallisuutta tulee haalittua hieman vähemmällä pohdinnalla.

Onko kirjahyllysi tullut täyteen? Mitä sitten teit?

Käyn kirjahyllyjä aina välillä läpi ja vien tarvittaessa kirjanvaihtopisteille sellaisia, joita en koe enää tarvitsevani/lukevani. Myymään en teoksia jaksa alkaa, pois voisin antaa.

Mitä muuta kirjahyllyssäsi on kuin kirjoja?

Joitain koriste-esineitä ja valokuva-albumeja, paljoa muuta kirjojen lisäksi ei niihin mahdu.

Eroaako vapaa-ajan asuntosi kirjahyllyn sisältö kotisi hyllystä?

KIRJAHYLLYT AJASSA

Miten kirjoja säilytettiin lapsuudenkodissasi?

Lapsuudessani en tarkkaan enää muista missä kirjoja säilytettiin, ennen kuin taloamme laajennettiin; sen muistan että Lundian hyllyjä meillä oli paljon käytössä, ja olohuoneessa oli iso kirjahylly, jossa säilytettiin kirjojen lisäksi myös TV:tä ja koriste-esineitä. Kun jokainen lapsista sai oman huoneen, sai sinne myös omat kirjahyllyt. Koska olen ollut ahkera lukija jo ennen kouluun menoa, minulle kirjahylly on ollut itsestäänselvyys omistaa omaan kotiin muutettaessakin.

Miten kirjojen säilyttäminen on muuttunut elämäsi aikana?

JOskus avohyllyille kertyvän pölyn siivoaminen tuskastuttaa, mutta pidän toisaalta siitä, että kirjat ovat esillä ja näkyvillä, eivät piilossa kaappien takana. Jos saisin kirjat mahtumaan pienempään tai vähempään määrään hyllyjä, vähentäisin kirjahyllyjen määrää ehdottomasti, koska isoina puuelementteinä ne myös vievät pienessä asunnossa tilaa. Toisaalta ne luovat kodintuntua eri tavoin kuin muut huonekalut.

Kirjahyllyyn liittyviä muistoja, tarinoita ja sattumuksia.

Mitä emme huomanneet kysyä? Haluatko kertoa vielä jotain lisää?

TAUSTATIEDOT

Vastaajan syntymävuosi:

1988

Vastaajan sukupuoli:

nainen