KOTIEMME KIRJAHYLLYT

Vastaajan nimimerkki:

Maija W.

KERRO KOTISI JA/TAI VAPAA-AJAN ASUNTOSI KIRJAHYLLYSTÄ

Kuvaile kirjahyllyäsi:

Valkoinen avohylly, tehty alunperin mittatilaustyönä isovanhempieni kotiin ennen syntymääni. Kirjahylly on 230 cm korkea ja noin puolitoista metriä leveä. Hyllyjä on päällekkäin seitsemän. Hylly ei maksanut mitään, sain sen, kun mummoni muutti suuresta omakotitalosta kerrostaloon, eikä tarvinnut enää kuin yhden kirjahyllyn.

Missä huoneessa kirjahylly on asunnossasi ja miksi?

Kirjahylly on tuvassa, josta löytyy myös pari lepotuolia, ruokapöytä ja keittiö. Asumme 1800-luvun lipulla rakennetussa puurivitalossa, jossa kirjahyllylle ei olisi ollut mutta sopivaa paikkaa. Aluksi vierastin ajatusta kirjahyllystä arkitohinan keskellä ja pelkäsin, että se näyttää sekavalta, mutta nyt olen ihastunut sen sijaintiin. Värikkäitä kirjoja on ihana katsella. On mukavaa pohtia, mitä kirjahyllymme kertoo minusta ja puolisostani. Kirjahyllyssä ovat kaikki kirjanne lukuunottamatta puolisoni ammattikirjallisuutta, jota säilytämme työhuoneessamme kotona ja puolison työhuoneessa yliopistolla.

Säilytätkö kirjoja muualla kuin kirjahyllyssä? Missä? Miksi?

Ammattikirjallisuutta löytyy työhuoneen seinustalta. Se ei mahtunut kirjahyllyyn, ja toisaalta aihepiirinsä puolesta sopii parhaiten työhuoneeseen.

Millainen ja missä on mahdollinen vapaa-ajan asuntosi kirjahylly?

Onko sinulla digitaalista kirjahyllyä?

Ei.

KIRJAHYLLYN SISÄLTÖ

Kuinka paljon kirjahyllyssäsi on kirjoja?

Noin 300

Miten kirjat on järjestetty hyllyyn?

Kysyin puolisoltani, joka muuttomme yhteydessä järjesti kirjahyllyn. Kirjojen järjestykseen on vaikuttanut myös hyllyjen korkeus. Vasemmalla ylimmällä hyllyllä on matkakirjoja, seuraavat pari hyllyä ovat romaaneja. Sen jälkeen alaspäin mentäessä vuorossa ovat tietokirjoja, kuten tähtitiedettä, fysiikkaa, biologiaa, evoluutiobiologiaa, valokuvafilosofiaa, taidehistoriaa, taloustiedettä ja arkeologiaa. Historiakatsauksia on paljon. Luontokirjat ja englanninkieliset Harry Potterit ovat päätyneet samalle hyllylle. Alimmista hyllyiltä löytyy taidekirjoja ja isoja Aku Ankka -sarjakuvia. Siellä täällä kirjahyllyssä on myös lapsuutemme kirjoja (Ronja Ryövärintytär, Narnia, satukirjoja).

Onko sinulla kirjoja, joita et halua tai kehtaa pitää esillä?

Meillä on joitakin niin hauraita kirjoja, ettei niitä oikein voi pitää esillä. Ne ovat suljetussa kaapissa makuuhuoneessa.

Millaisia kirjoja hankit ja millä perusteilla?

Hankin taidekirjoja museokaupoista, erityisesti valokuvaan liittyviä teoksia. Kevyempiä romaaneja hankin kesälukemiseksi. Akateemisen kirjakaupan aleromaanit ovat tulleet tutuiksi. Annan kirjoja myös paljon lahjaksi – puolisoni kirjat löytyvät myös yhteisestä hyllystämme. Hän lukee paljon tiedekirjoja, joihin itse tartun sitten, kun hän on ne lukenut.

Onko kirjahyllysi tullut täyteen? Mitä sitten teit?

Kirjahyllymme on täynnä. Puhuimme juuri eilen, että pitäisi ruuvata työhuoneen seinälle yksittäisiä kirjahyllyjä, joihin voisimme kerätä lisää kirjojamme.

Mitä muuta kirjahyllyssäsi on kuin kirjoja?

Yhdellä hyllyllä on kehystettynä berliiniläiseltä katukirpputorilta ostamani käsin väritetty 1800-luvun piirros ryhävalaista ja kälyltäni saama pieni kuivakukkakimppu. Jouluna hyllyllä oli kimpun asemasta joulukoriste.

Eroaako vapaa-ajan asuntosi kirjahyllyn sisältö kotisi hyllystä?

KIRJAHYLLYT AJASSA

Miten kirjoja säilytettiin lapsuudenkodissasi?

Samalla tavoin valkoisissa avokirjahyllyissä. Sieltä usein vanhempieni kanssa etsin itselleni luettavaa. Kerran vuodessa siivosin kirjahyllyn, pyyhin pölyt taimmaisista kirjoista jne. Siitä sain kympin.

Ensimmäisessä opiskelija-asunnossani säilytin kirjoja leveillä ikkunalaudoilla ja L:n muotoisissa, seinään kiinnitettävissä ”näkymättömissä” kirjahyllyissä. Lapsuudenkodissani omassa huoneessa kirjani olivat varmaankin pinoissa pöydällä ja sängyn vieressä.

Miten kirjojen säilyttäminen on muuttunut elämäsi aikana?

Ei oikeastaan, olen onnellinen täydestä kirjahyllystä. Sellainen kuuluu kotiin.

Kirjahyllyyn liittyviä muistoja, tarinoita ja sattumuksia.

Nykyisessä kirjahyllyssäni oli edesmenneen vaarini käsinkirjoittama merkintä ”luonto”. Säilytämme edelleen luontokirjoja ja retkeilyoppaita siinä.

Koko kirjahyllyn historia on melkoinen sattumus, se tosiaan teetettiin mummoni ja vaarini kotiin ja mutkien kautta kulkeutui minulle. Kirjahyllyä ei voi purkaa osiin, vain hyllyt voi irrottaa, minkä takia sen liikuttelu on muutoissa hankalaa. Olen iloinen, että se mahtui nykyiseen kotiimme.

Mitä emme huomanneet kysyä? Haluatko kertoa vielä jotain lisää?

Kirjahyllyn oikealla puolella ikkunan vieressä on melkein kirjahyllyn korkuinen avokadopuu, jonka olemme kasvattaneet siemenestä asti. Se sopii ihanasti paikalleen.

TAUSTATIEDOT

Vastaajan syntymävuosi:

1993

Vastaajan sukupuoli:

nainen