Vastaajan nimimerkki:
Eero
KERRO KOTISI JA/TAI VAPAA-AJAN ASUNTOSI KIRJAHYLLYSTÄ
Kuvaile kirjahyllyäsi:
Meillä on useita kirjahyllyjä eri huoneissa. Olohuoneessa on kaksi vanhanaikaista tummaksi lakattua lasikkoa, sekä vaaleaksi tammeksi lakattu Isku, jossa alaosa on syvempi arikistokaappi – tätänykyä LP-levyille. Kirjat ovat osaksi talon mukana tullutta kirjallisuutta etupäässä sodan jälkeisiltä vuosikymmeniltä. Suurelta osi uskonnollista. Onpa mukana Eino Kailan “Inhimillinen tieto” (formaalista logiikkaa). Se on ajalta ennen sotaa. Hyvä kirja! Sitten näissä on uudempaakin. Joitakin oppi- ja sanakirjoja kielistä yms. Lähinnä latinaa ja italiaa. Hyllyssä on myös uudempia historiankirjoja ja jopa romaanipokkareja.
Iso hylly vierashuoneessa on kiinteästi rakennettu paikoilleen kimpilevystä ja täyttää koko seinän. Valkeaksi maalattu. Siinä on sekalaisia kirjoja ja lehtiä. Talon oston mukana tulleita 60-luvun Sapoja, jokunen itsekin ostettu.Niin ikään uskonnollisia tietokirjoja viime vuosisadalta. Pari Raamattua. Poliittista kirjallisuutta, Marxiakin ja jopa Leniniä. On myös talon rakennuttaneen opettajan kansakoulun oppikirjoja Venäjän vallan ajoilta. On ammattilehtiä, joskin olen niitä hävittänyt. Ammattikirjallisuutta on. Mapeissa vanhoja opintomonisteita ja harrastematskua.
Vierashuoneen toisessa hyllykössä – Ikean horjuvassa – on mm kirjanpitomappeja. Myös opintomappeja. Tulostettuja artikkeleja tieteellisistä lehdistä; osan voisi hyvinkin hävittää vanhentuneina.
Yläkerran hyllyköissä on ollut Aku Ankan kansioita, nyt niissä on jopa tyhkää. Myös CD-elokuvia on. Hyllykköjä on 3, kaksi vaaleaa melamiinipintaista avointa puujäljitelmää, yksi Iskun vaaleaksi “tammeksi” lakattua toimistohyllyä syvemmin arkistokaapein alhaalla – nykyään kai melko tyhjinä.
Joku määrä lirjoista eri hyllyissä on vieraskielisiä. Jopa venäjäksi, mutta en itse osaa kieltä mainittavasti. Ne ketkä osaisivat, niitä kirjojen aihe ei kiinnostane. Eniten on tietysti enkuksi oppikirjoja ja romaaneja. Ruotsi, ranska ja italia, saksakin ovat mukana. Taitaa olla joku tanskalainen oppikirjakin.
Kirjoja ei juuri ole ryhmitelty, no vähän sentään aiheittain. Ryhmittelyyn vaikuttaa myös koko. Osa hyllyistä on kiinteitä, joten kirjojen korkeus vaikuttaa.
Missä huoneessa kirjahylly on asunnossasi ja miksi?
Suurin hyllykkö on kiinteästi rakennettu, niin sanotusti “piukkaan”. Se oli jo kun tulimme. Siihen aikaan se oli makuuhuone, nyt vieras- ja osittain työhuone. Se tuppaa olemaan kylmä, joten ei talvella niinkään käytössä. Hyllyt on sijoitettu, mihin ne parhaiten mahtuvat. Lasikot ovat metrin korkuisia tyypillisiä 50-luvun mööpeleitä. Niiden paikka on luonnollisesti olohuoneessa. Kovin paljon kirjoja niihin ei mahdu, mutta niihin on pyritty sijoittaa toisaalta eniten käytettyjä kirjoja, ja toisaalta merkittäviä kirjoja, joskaan ei niin johdonmukaisesti
Säilytätkö kirjoja muualla kuin kirjahyllyssä? Missä? Miksi?
Kyllä, alkuaan kai autotalliksi ajatellussa huoneessa, jonne nykyiset autot ei mahdu. Se pysyy kuivana, joten sinne on pakattu myös kirjoja, jotka eivät toistaiseksi asuntoon mahdu.
Millainen ja missä on mahdollinen vapaa-ajan asuntosi kirjahylly?
Onko sinulla digitaalista kirjahyllyä?
Ei
KIRJAHYLLYN SISÄLTÖ
Kuinka paljon kirjahyllyssäsi on kirjoja?
Tuhansia
Miten kirjat on järjestetty hyllyyn?
Aiheittain, mutta osittain sekalaisesti.
Onko sinulla kirjoja, joita et halua tai kehtaa pitää esillä?
Ei ole.
Millaisia kirjoja hankit ja millä perusteilla?
En hanki enää kovin paljon. Ulkonäön puolesta kovakantisia. Hankin kirjoja harvoin, sellaisia jotka ovat niin paksuja tai aiheeltaan raskaita, ettei kirjaston laina-aika riitä. Tai joita voi käyttää esim hakuteoksen tapaan.
Onko kirjahyllysi tullut täyteen? Mitä sitten teit?
On niitä pakattu pahvilaatikoihin ja säilytetty muualla. Voisin niitä lainatakin, mutta harkiten. Aina lainat eivät tule takaisin. Olen antanut kirjastojwn kierrätyspisteeseen. Voisin myydäkin, mutta epäolen ettei kirjoillani ole osatajia.
Mitä muuta kirjahyllyssäsi on kuin kirjoja?
Koriste-esineitä, valokuvia, lasten keräämiä luonnonhistoriallisia “aarteita”.
Eroaako vapaa-ajan asuntosi kirjahyllyn sisältö kotisi hyllystä?
KIRJAHYLLYT AJASSA
Miten kirjoja säilytettiin lapsuudenkodissasi?
Niitä ei ollut kovin paljon. Asuimme hellahuoneessa isovanhempain talossa. Isovanhemmilla oli sellainen metriä korkeea, ehkä 1½ m leveä kolmen hyllyn tummaksi jalopuuksi lakattu hyllykkö, jossa oli joitakin kirjoja. Joku niistä käsitteli kansalaissotaa. Muista en muista, paitsi että luin ahkerasti tätini oppikirjoja kansakoulusta. Kai ne oli sieltä hyllystä. Tytöille, mm äidilläni oli huone yläkerrassa, jossa oli samanlainen kirjahylly. Siinä oli enemmän romaaneja, mm. Decameronen 3 nidettä. Olivat läpäiseet sensuurin. Olivat ohuita niteitä, varmaan vain sirpale koko kirjasta. Vintillä oli puulaatikossa työväen kirjallisuutta, jota ei jaksettu yleensä lukea. Ne oli vanhahtavia jo silloinkin. Perintöä. Joukossa oli niitä Venäjän vallan aikaisia kansakoulun oppikirjoja, joita nyky kodissanikin. Ne eivät ole kovin harvinaisia. Loorassa oli myös ruotsin ja venäjän oppikirjoja. Opinhaluisisa ihmisiä nää esi-isät, kun oli kirjat ostaneet. Venäjä oli vielä vanhalla Pietari 1 aikaisella kirjaimistolla. Tästä varastosta on minun suurin aarteeni, Pienviljelijän käsikirja (1905).
Meidän hellahuoneen puolelle kirjahylly tuli, en muista milloin. Niihin aikoihin kun muutin vanhempaini hetekasta omaan kylmään punkkaan. Alle kouluikäisenä luulisin. 4-vuotiaana luulisin. Punkan yläpuolelle ilmestyi pieni hyllykkö. Muotoilultaan oikein hyvä. Vanerista, leveys oli jotain 75 cm ja kaksi hyllyä siinä oli. Ne kirjoista, joita luin – osasin hyvin ennen koulua – olivat Raamattu ja Pikku-Jättiläinen. Aattelin Raamatun lukea läpi, mutta eihän apsi ole niin kärsivällinen. Sen sijaan Pokku-Jättiläinen on ehkä menettänyt useita sivuja – se oli pula-ajan tuote, pahvikansin, ruskettuvin paperein, honkaa epäilemättä. Äiteellä oli myös jotain netta mausketteja ja Aséne Lupineja, jotka tietysti luin ehkä 8-vuotiaana. Isällä oli joitakin autokäsikirjoja. Pari on tallessa. Harmillista, että50-luvun alun autokuvasto hävisi. Siinä oli siniset kovat kannet ja oli kaikenlaisia ajoneuvoja eri myyjiltä. Sen ajan laatu oli kuitenkin heikkoa. Kannet irtosivat ja ennenpitkää kannetin kirja poltettiin.
Miten kirjojen säilyttäminen on muuttunut elämäsi aikana?
Nykyään ne tuppaa olemaan kertakäyttötuote. Ei tosin minulle, joka kavahtaa ostamista ja hankkii vain säilytettävää kirjallisuutta
Kirjahyllyyn liittyviä muistoja, tarinoita ja sattumuksia.
Ne taisi tulla jo edellä.
Mitä emme huomanneet kysyä? Haluatko kertoa vielä jotain lisää?
Voi ehkä kysyä parasta kirjaasi Minulla niitä on niin monia järjestys on? Väinö Linnat tietysti on ykkösiä. Joitaki Nobeleja olisin valmis eväämään.
TAUSTATIEDOT
Vastaajan syntymävuosi:
1952
Vastaajan sukupuoli:
mies