KOTIEMME KIRJAHYLLYT

Vastaajan nimimerkki:

Marjo

KERRO KOTISI JA/TAI VAPAA-AJAN ASUNTOSI KIRJAHYLLYSTÄ

Kuvaile kirjahyllyäsi:

Isoin kirjahylly on Timantti -kokonaisuus, puusokkelilla, jossa on neljä korkeaa lasiovellista osaa sekä yksi osa, jossa yläosa on avohyllyjä ja ala-osa laatikostoa. Timantti -kirjahylly on tammea. Lisäksi on kapea korkea hyllykkö, vaalea tammi, josta 2/3 lasiovellinen hyllykkö ja 1/3 umpiovi ja siellä yksi hylly. Vielä löytyy kaksi yksittäistä valkoista hyllyä.
Timantti -kokonaisuutta on talossamme enemmänkin, valollisia vitriinikaappeja, tv -taso, ym. Ostimme ensimmäiset osat v. -90 ja loput v. 94. Kokonaisuus on tyylikäs.

Missä huoneessa kirjahylly on asunnossasi ja miksi?

Timantti -hyllyt ovat olohuoneessa, kaksi valkoista hyllyä on makuuhuoneen seinällä, kapea korkea hyllykkö on työhuoneessa. Runokirjat ja matkaesitteet ovat makuuhuoneen hyllyillä samoin uusimmat kirjat, joita en vielä ole lukenut. Joitain erikoiskirjoja on työhuoneessa (puutarhakirjat, puukkokirja, keräilyyn liittyvä kirja, yhditystoimintaan liittyvä kirjasto. Keittokirjat ovat keittiön kaapissa.
Kirjahylly on tärkeä, mutta enemmän panostan (jos yleensäkään panostan) muuhun viihtyisyyteen.

Säilytätkö kirjoja muualla kuin kirjahyllyssä? Missä? Miksi?

Lastenkirjat ovat työhuoneen tv-tason kaapissa. Niitä ei ole paljoa, mutta odottavat kunhan saamme lastenlapsia. Pari kirjaa on aina yöpöydällä.

Millainen ja missä on mahdollinen vapaa-ajan asuntosi kirjahylly?

Onko sinulla digitaalista kirjahyllyä?

Ei

KIRJAHYLLYN SISÄLTÖ

Kuinka paljon kirjahyllyssäsi on kirjoja?

Noin 400

Miten kirjat on järjestetty hyllyyn?

Jollakin tapaa aihealueittain: dekkarit, romaanit, omaelämäkerrat, runot, retkeilyyn ja muuhun harrastukseen liittyvät, yms. On helppo löytää “tarvitsemansa”.

Onko sinulla kirjoja, joita et halua tai kehtaa pitää esillä?

Ei ole.

Millaisia kirjoja hankit ja millä perusteilla?

Olen kyllä valinnut joskus kirjoja ihan ulkonäönkin perusteella (kuten myös LP-levyjä).
Hankin dekkareita, salaposliisijännitystä, vakooja -juttuja, luonto- ja retkeilykirjoja.
Kyllä sisältö ratkaisee ja joskus kaverin suositukset.
Harvemmin on tullut enää hankittua uusia kirjoja niin usein kuin vielä 10 vuotta sitten. Kirjakerhosta tilaan, joskus kirpputorilta myös ja kirjakaupasta. Aloin joskus keräämään parinkin eri kirjailijan kirjoja, mutta rahat loppuivat, jatkan taas ehkä jossain vaiheessa. Askartelukirjat on myös kivoja.

Onko kirjahyllysi tullut täyteen? Mitä sitten teit?

Kirjahyllyni on täynnä. Kirjoja on myös kirjojen päällä lappeellaan. Jossain vaiheessa tein päätöksen, että yksi mappihyllyllinen kirjoja piti hävittää, sillä mieheni tarvitsi hyllykön. Oli melko vaikea valita kirjat, joista luopua. Myin kirjojani kotipihani pihakirppiksellä ja loput lahjoitin. Olen lainannut kirjoja siskoilleni, mutta nykyään he kuuntelevat äänikirjoja enimmäkseen.

Mitä muuta kirjahyllyssäsi on kuin kirjoja?

KIrjahyllyssäni on valokuvia ja kirjahyllyn päällä kirjojen lisäksi on lautapelejä.

Eroaako vapaa-ajan asuntosi kirjahyllyn sisältö kotisi hyllystä?

KIRJAHYLLYT AJASSA

Miten kirjoja säilytettiin lapsuudenkodissasi?

Taisin olla ekaluokkalainen, kun meille ostettiin ensimmäinen kirjahylly (lapsilisillä). Yläasteella ja lukioaikana säilytin koulukirjojani parin hyllyn hyllykössä, jossa aikaisemmin oli ollut vanhempien siskojeni kirjat. Kotonani oli myös lipasto, josta sain jossain vaiheessa yhden kaapin käyttööni. Lapsuudenkodissani ei ollut paljoa muita kirjoja kuin eläinkirjasarja ja 3 erilaista tietosanakirjasarjaa ja tietenkin Ikuisia kertomuksia.
Ensimmäisen pienen avokirjahyllyn ostin, kun muutin pois kotoa. Samoihin aikoihin liityin myös kirjakerhoon ja aloin tilata kuukauden kirjaa.

Miten kirjojen säilyttäminen on muuttunut elämäsi aikana?

Kyllä kirjoja on aina säilytetty hyvin.
Lapsuudenkodissani kirjahyllystä pyyhittiin pölyt varmaan 1-2 kertaa viikossa ja kirjat “pölytettiin” aina jouluksi. Nyt en sitä “pölyttämistä” tee kuin todella todella harvoin. PItäisi varmaan vähän imuroida tai jotain.

Kirjahyllyyn liittyviä muistoja, tarinoita ja sattumuksia.

Mieheni ei ymmärrä, miksi pitää ostaa kirjoja, kun niitä voi lainata kirjastosta ilmaiseksi eikä hänen mielestään yhtä ja samaa kirjaa lueta kuin kerran. Hän on niin väärässä. Itse voin lukea saman kirjan moneenkin kertaan ja joskus haen kirjoista suosikkikohtiani ja luen niitä. Jotkut kirjat vaan on ihan pakko itse omistaa.

Meillä on useita vanhoja virsikirjoja, joilla ei tee mitään koska virsikirja uudistui jossain vaiheessa. En voi niitä heittää roskiinkaan, mutta en tiedä mitä niillä voisi tehdä.

Mitä emme huomanneet kysyä? Haluatko kertoa vielä jotain lisää?

TAUSTATIEDOT

Vastaajan syntymävuosi:

1962

Vastaajan sukupuoli:

nainen