KOTIEMME KIRJAHYLLYT

Vastaajan nimimerkki:

Salla

KERRO KOTISI JA/TAI VAPAA-AJAN ASUNTOSI KIRJAHYLLYSTÄ

Kuvaile kirjahyllyäsi:

Minulla on kaksi valkoista kirjahyllyä, toinen kotona äidin luona ja toinen opiskelija-asunnossani. Omassa asunnossani oleva hylly on melko pieni avohylly. Äidin luona minulla on syvä ja leveä, valkoinen hyllykkö. Ostin asunnossani olevan kirjahyllyn alunperin toiseen opiskelija-asuntooni ja säilytin siinä silloin viinilaseja ja keittiövälineitä, koska edellinen asuntoni oli suurempi ja minulla oli erikseen toinen kirjahylly. Tilapuutteen vuoksi tuo hylly on nyt kirjahyllynä. Minulla on niin paljon kirjoja, että tila on loppumassa sekä täältä että kotoa, joten seuraavaan asuntoon pitää ostaa uusi hylly. Yleensä ainoa asia mitä katson on se, että hylly olisi saman värinen kuin muut huoneessa olevat tasot esim. TV-taso, pöytä jne.

Missä huoneessa kirjahylly on asunnossasi ja miksi?

Asunnossani kirjahylly on olohuoneessani, koska keittiön ja oleskelutilan välissä oli sopiva kolo. Äidin luona hylly on ollut makuuhuoneessani niin kauan kuin muistan ja kun aloitin keräämään kirjoja enemmän, siitä tuli luonnollisesti kirjahyllyni. Pidän kaikki kirjat samassa hyllyssä, mutta minulla ei oikeastaan ole muita kun fiktiivisiä kirjoja.

Säilytätkö kirjoja muualla kuin kirjahyllyssä? Missä? Miksi?

Kaikki omistamani kirjat ovat kirjahyllyssä tai kirjahyllyn päällä kirjanojien välissä, jotta ne pysyvät hyvässä kunnossa.

Millainen ja missä on mahdollinen vapaa-ajan asuntosi kirjahylly?

Onko sinulla digitaalista kirjahyllyä?

On, luin ennen puhelimellani paljon e-kirjoja, mutta sain vihdoin ostettua uuden iPadin ja nyt luen sillä. Minulla on 67 kirjaa digikirjastossani.

KIRJAHYLLYN SISÄLTÖ

Kuinka paljon kirjahyllyssäsi on kirjoja?

Yhteensä 250 fyysistä kirjaa + tuo 67 e-kirjaa.

Miten kirjat on järjestetty hyllyyn?

Tällä hetkellä vähän miten sattuu. Olen yrittänyt pitää saman genren kirjat yhdessä, mutta se ei aina onnistu. Laitan saman korkuiset kirjat yleensä yhteen niin, että korkeat kovakantiset kirjat ovat ylimpänä, sillä ne ovat mielestäni hienoimpia. Olen kyllä usein järjestänyt hyllyni myös ns. sateenkaareksi, mutta en ole koskaan järjestänyt kirjoja aakkosjärjestykseen kirjojen korkeuksien takia.

Onko sinulla kirjoja, joita et halua tai kehtaa pitää esillä?

Olen aikalailla hävittänyt kaikki sellaiset, joita en kehtaisi pitää esillä.

Millaisia kirjoja hankit ja millä perusteilla?

Tilaan kirjoja Adlibriksestä tai Bookdepositorysta. Haen kirjasuosituksia YouTubesta ja somesta. Käytän myös Goodreads-sovellusta, josta saan suosituksia. Yleensä kun törmään johonkin kirjasuositukseen tarpeeksi monta kertaa, lähden etsimään sitä ja jos hinta on sopiva, niin tilaan sen. Tietysti juonen pitää myös kuulostaa itselle mielenkiintoiselta. Kirjojen hankinta vaihtelee, minulla on vähän kuin kausia, jolloin hankin paljon kirjoja ja sitten välillä en hanki ollenkaan. Viime vuonna ostin muistaakseni noin 60 fyysistä kirjaa. Tähän mennessä olen ostanut vasta 8 kirjaa vuonna 2022. Sanoisin, että olen keräilijä. Enimmäkseen ostan fantasiaa.

Onko kirjahyllysi tullut täyteen? Mitä sitten teit?

Kirjahyllyni on jatkuvasti asunnossani täynnä, jolloin kuljetan kirjoja äitini luo. Kirjahyllyni on sielläkin hyvin täynnä, vaikka kirjahyllyn syvyyden vuoksi pystyn pitämään kirjoja kahdessä rivissä. Käyn kirjoja aina välillä läpi ja äitini vie osan lähetystyön kirpputorille. En yleensä anna pois kirjoja, sillä tykkään omistaa niitä ja kirjan pitää olla todella huono, että luovun siitä. Toisaalta annan kyllä välillä pois kirjoja, joita olen ostanut vuosia sitten, mutta joita minua ei enää kiinnosta lukea.

Mitä muuta kirjahyllyssäsi on kuin kirjoja?

Minulla on hyllyn päällä kippo, jossa on yhdestä kirjasta lainaus. Kipon sisällä on suurin osa kirjanmerkeistäni. Kipon vieressä on neljä kynttilää, jotka ovat kaikki kirja-aiheisia, sillä erinäiset hahmot ovat inspiroineet kynttilät. Lisäksi minulla nojaa kirjoihin pari korttia.

Eroaako vapaa-ajan asuntosi kirjahyllyn sisältö kotisi hyllystä?

KIRJAHYLLYT AJASSA

Miten kirjoja säilytettiin lapsuudenkodissasi?

Kun olin lapsi, kirjakerhosta tulleet kirjat olivat kirjahyllyssä, joka oli sellaisten vetokaappien sisällä. En ollut kova lukemaan ennen Sylväätä, joten en oikeastaan muista, että oliko minulla kunnolla kirjahyllyä ennen kuin olin noin 14-vuotias. En ole koskaan ostanut kirjahyllyä juuri siihen tarkoitukseen, sillä kaikki hyllyni ovat joko olleet muuhun tarkoitukseen.

Miten kirjojen säilyttäminen on muuttunut elämäsi aikana?

Ehdottomasti, haluan kirjahyllyjeni näyttävän kivalta ja reflektoivan minua.

Kirjahyllyyn liittyviä muistoja, tarinoita ja sattumuksia.

Muistan kun asuin ensimmäisessä omassa asunnossani ja sain yhden ystävistäni innostumaan samoista kirjasarjoista kun minä. Istuimme kirjahyllyni edessä ja esittelin hänelle lukemiani kirjoja ja kerroin niistä. Puhuimme siinä joskus tunnin ja hän lainasi minulta pari kirjaa. Äidin luona taas välillä kissat kiipeävät hyllyyn ja huomaan sen vain, koska alimmilta hyllyiltä on tippunut kirjoja lattialle.

Mitä emme huomanneet kysyä? Haluatko kertoa vielä jotain lisää?

TAUSTATIEDOT

Vastaajan syntymävuosi:

1996

Vastaajan sukupuoli:

nainen