Vastaajan nimimerkki:
Erkki lukee
KERRO KOTISI JA/TAI VAPAA-AJAN ASUNTOSI KIRJAHYLLYSTÄ
Kuvaile kirjahyllyäsi:
Kirjahyllyni ovat puunvärisiä Lundia-merkkisiä, koska ne ovat kestäviä ja kohtalaisen tyylikkäitä. No ne olivat todella sopusoinnussa sisustukseeni, kun ostin ne noin 20-vuotta sitten. Mikä riemu niitä olikaan kasata (ja nykyään vielä ihanampi siivota ja puhdistaa). En kadu ostostani.
Isompi hylly täyttää työhuoneeni pääseinän. Hylly on kolmisen metriä pitkä ja ehkä 1,5 metriä korkea. Se on kolmiosainen.
No aikaa myöten kirjoja ilmestyi lisää, joten työhuoneen toiselle seinälle piti ostaa 2lev x 1,5kork hylly.
Laatikoita ei ole, pelkkiä hyllyjä.
Mielestäni kirjahylly on kirjan koti, kirjahylly ei kaipaa turhia krumeluureja. Hyllyn tulee olla kestävä ja siivousta kestävää materiaalia esim. puuta. Värillä ei ole väliä, kunhan hylly täyttää sille asettamani vaatimukset ja on laadukas.
Missä huoneessa kirjahylly on asunnossasi ja miksi?
Hyllyni ovat työhuoneessa, tai ennen etätöitä (olen tehnyt etätöitä jo 10 vuotta) huone tunnettiin kirjastona. Voin sanoa, että huoneeni sisustus rakentui hyllyjen ympärille, työpöytä ja työtuoli ovat samaa sarjaa. Kirjastoni ikkunassa roikkuu aina perinnöksi saadut paksut 1970-luvun ruskeat tai psykedeeliset verhot. Kaikki pelkästään hyllyjen vuoksi.
Pyrin siivoamaan hyllyt kerran vuodessa, yleensä keväällä ikkunoiden pesun yhteydessä. Siivous on päivän urakka. Ja joka kerta samat kirjat saavat samat paikat, kirjat eivät paljoa paikkaansa vaihda.
Säilytätkö kirjoja muualla kuin kirjahyllyssä? Missä? Miksi?
Kysymys lienee vitsi? Molemmat kirjahyllyni ovat kuin kaaoksen jäljiltä. Kirjoja on selvästi liikaa, mutta yhdestäkään en osaa luopua.
Luen paljon, joten kirjapinoja tahtoo kertyä esim. TV-tuolin viereen lattialle ja ikkunalaudalle, keittiössäkin on muutama kirja ja makuuhuoneessa kirjapino korvaa yöpöydän.
Millainen ja missä on mahdollinen vapaa-ajan asuntosi kirjahylly?
Vapaa-ajan asuntoni on minun entinen mummolani, jossa on pirtti ja pari kamaria. Toinen kamari on ns. vieraskamari virkattuine päiväpeittoineen. Tässä huoneessa on pieni seinällä riippuva kirjahylly, jossa on kolme kirjaa: mummon vanhat Raamattu, virsikirja ja vanha puhelinluettelo. Muita kirjoja hyllyyn ei laiteta.
Onko sinulla digitaalista kirjahyllyä?
Ei ole. Kokeilin sitä kerran, mutta en tykännyt.
KIRJAHYLLYN SISÄLTÖ
Kuinka paljon kirjahyllyssäsi on kirjoja?
Noin 300 kirjaa
Miten kirjat on järjestetty hyllyyn?
No, tuttavien mielestä kirjani ovat sikin sokin. Omasta mielestäni kirjani ovat aihe- ja tärkeysjärjestyksessä. Ruokakirjat ovat yhdessä nurkassa, dekkarit ovat keskellä, koska ne saa siitä näppärästi. Työpöytäni lähellä on ns. sivistävä kirjallisuus kuten erilaisia pieniä tietokirjoja.
Isot tietosanakirjat ym. muut hakuteokset ovat vallanneet alahyllyt, ne kun on niin mukava laittaa sinne lappeelleen.
Onko sinulla kirjoja, joita et halua tai kehtaa pitää esillä?
Oli noin 30 Aku Ankan taskukirjaa, mutta onneksi sukulaispoika halusi ne “ennakkoperintönä.”
Millaisia kirjoja hankit ja millä perusteilla?
Opiskelin 1990-luvun alussa, minuun iski tuolloin kirjahimo. Ostin divareista kirjasarjoja, dekkareita ja kuvakirjoja. Sen jälkeen olen hyödyntänyt kirjaston poistomyyntiä.
Kun hankin kirjan, päätökseeni vaikuttaa seuraavat seikat: Kansi, lennokas takakannen teksti, kirjan sisältö ja aihe, joskus tekijä.
Onko kirjahyllysi tullut täyteen? Mitä sitten teit?
Valitettavasti vastaan myöntävästi. Kirjoja siirtyy vaivihkaa lattioille tai muille tasoille, joskus laitan kirjoja lappeelleen ja päällekkäin. No kieltämättä kaksi hyllyä on täytetty kahtena rivinä (eli yhteensä kahdella hyllyllä on neljä riviä kirjoja).
Olen erittäin tarkka, kenelle lainaan kirjojani. Minulla on yhdestä dekkarista kaksi eri painosta, ei voi luopua kummastakaan, koska niissä on erilaiset kansikuvat.
Mitä muuta kirjahyllyssäsi on kuin kirjoja?
Tetti eli hieman jo laihtunut ruskea nalleni, jonka sain aloittaessani alakoulun 1975 syksyllä. Tarkkailee hyllyn päältä työskentelyäni.
Niin ja yhdellä alahyllyllä on sukututkimukseen liittyviä asiakirjoja ja tutkimuskortteja.
Eroaako vapaa-ajan asuntosi kirjahyllyn sisältö kotisi hyllystä?
Eroaa ks. aikaisempi vastaus. Lisäksi vapaa-ajan asunnon hyllyssä on valokuvia hienoissa raameissa, kotona sellaisia ei ole.
KIRJAHYLLYT AJASSA
Miten kirjoja säilytettiin lapsuudenkodissasi?
Olohuoneessa oli iso kirjahylly lasikaappeineen. Omassa huoneessanikin oli pieni kirjahylly, tosin kirjamääräni oli tuolloin vielä melko vaatimaton.
Miten kirjojen säilyttäminen on muuttunut elämäsi aikana?
Vien ylimääräisiä kirjoja kirjaston ilmaishyllyyn, josta joku toinen saa ne luettavakseen. Kierrätys on selvästi lisääntynyt.
Kirjahyllyyn liittyviä muistoja, tarinoita ja sattumuksia.
Kun lapsuuskotini myytiin muutama vuosi sitten, niin otin sieltä muutamia kirjoja itselleni. Loput vein kirjaston kärryyn. No “inventoin” kerran noita perintönä saamiani kirjoja ja laittelin niitä kotini hyllyyn. Olin jotenkin yllättynyt, perintökirjojen väleistä saattoi pudota esim. vuoden 1975 autovakuutuslappu, yhden tuttavaparin hääkuva, isoisäni leipäkortti ja muutama vanha kuolinilmoitus.
Me kaikki 1970-luvun lapset muistamme, että kirjahyllyn tuli olla kolmiosainen iso rumilus olohuoneen seinällä. Minkähän takia televisio piti tunkea kirjahyllyyn? Lapsuuskodissani kirjahyllyn taustalevyyn piti tehdä iso kolo, jotta television massiivinen kuvaputki mahtui hyllyyn.
Mitä emme huomanneet kysyä? Haluatko kertoa vielä jotain lisää?
Ai mikä on kirjahyllyni vanhin kirja? Se on Ferdinand Schulthessin kokoama Fransk-Svensk Ordbook, painettu Stockholmassa 1898. -> Ostin kirjan noin 20 vuotta sitten kirjaston poistomyynnistä. Olen jopa tarvinnut kirjaa pariinkin otteeseen.
No millä kirjalla on ollut suurin vaikutus elämääni? Kolmannella luokalla (n. 1977) saimme oranssin karttakirjan. Hurahdin kirjaan täysin, jopa niin että kartoista on tullut yksi harrastuksistani. Ko. karttakirja on kunniapaikalla ja kunnoltaan se on vielä ihan hyvä. Nykyisin karttakirjoja on muutama kymmenen.
TAUSTATIEDOT
Vastaajan syntymävuosi:
1968
Vastaajan sukupuoli:
mies