Taustatiedot
Vastaajan Sukupuoli:
Nainen
Vastaajan ikä:
70
Lukukokemus
Kerro omin sanoin lukukokemuksestasi, mihin kokemus liittyi, mitä tapahtui jne?
Sain tämän ihastuttavan Tove Janssonin satukirjan “Vaan kuinkas sitten kävikään” alle kouluikäisenä joululahjaksi ja ihastuin kirjan runomittaiseen kerrontaan jo silloin. (Osasin lukea itse jo 5v.) Vuosien varrella olen lukenut kirjaa lapsilleni ja lastenlapsilleni aina uudelleen ja uudelleen ja aina yhtä innostuneelle kuulijakunnalle. Osaan kirjan ulkoa ja nuorinkin lapsenlapsi siteeraa mukavasti sopivissa tilanteissa kirjan tekstejä. Kirja kiehtoo kuvituksellaan, tekstillään ja tunnesisällöllään. Tämä kirja on ollut ehdottomasti ylitse muiden. Myös Elsa Beskovin satukirjat ovat olleet perheessämme suosikkilukemisia vaikkakaan eivät vedä vertoja ensimmäiselle muumikirjalle. Aina olen lukenut paljon yksin ja lasten kanssa yhdessä.
Lukukokemuksen paikka, missä lukukokemus tapahtui?
Kotona, omassa tilassa(esim. oma huone), Kotona, yhteisessä tai yleisessä tilassa (esim. olohuone), Jonkun toisen kotona, vierailulla ym., Matkalla (esim. linja-autossa)
Lukukokemustilanne, missä seurassa olit ja kuinka usein lukukokemus tapahtui?
Yksin, lasteni ja lastenlasteni sekä heidän ystäviensä kanssa, Hiljaa lukeminen, Ääneen lukeminen, Minä luin, Minä kuuntelin, Toistuva lukeminen
Milloin lukukokemus tapahtui?
Aamu, Päivä, Ilta, Yö, Kevät, Kesä, Syksy, Talvi
Lukukokemuksen tarkempi ajankohta, milloin kokemus tapahtui?
Ensi kosketus “muumeihin” jouluna 1953 ja siitä eteenpäin. Viimeksi tammikuussa 2018.
Lisätietoja lukukokemuksesta ja tilanteesta.
Lapsena oli hurja tunne huomata kirjoitetun tekstin avautuminen. Myöhemmin satujen lukeminen lasten ja lastenlasten kanssa on tuottanut suurta iloa sekä itselle että lapsille. Lapset kainalossa ja mukaansa tempaava satu ääneen luettuna on mieltä lämmittävä muisto. On luettu illalla sängyssä maaten, päivällä ulkona verkkokeinussa, automatkalla, aamupuurolla ennen päiväkotiin menoa, vuorotellen aina pienen pätkän kerrallaan.
Lukukokemukseen liittyvä kirja ja kuvitus
Luetun kirjan tai tarinan nimi?
Vaan kuinkas sitten kävikään
Luetun kirjan tai tarinan kirjoittajan nimi?
Tove Jansson
Kirjan tai tarinan sisältö.
Muumipeikko palaa aikaisin aamulla maidonhakureissulta ja sillä reissulla tapahtuu monta jännittävää asiaa. Onnellinen loppu muumimamman lempeään helmaan ja myös muumimamman oivallinen ratkaisu ikävään ongelmaan.
“On kello viis kun varhaiseen kaupasta maitokannuineen käy kotiin muumipeikko pien…… ja lopuksi ” voi! On kannuun maito juuttunut, se piimäks oli muuttunut. Mut mamma lausui painolla: tästedes juodaan mehua!”
Kirjaa on korjailtu ja teippailtu useaan otteeseen, mutta se on kunniapaikalla kirjahyllyssä uudempien satukirjojen kanssa.
Kirjan kuvittaja?
Tove Jansson
Kirjan kuvitus.
Kirkkaan punaiset kannet ja kannessa pyöreä reikä. Jokaisella sivulla on “kurkistusikkuna” seuraavalle sivulle hienosti sivun kuvaan sopien.
Kirjan tai tarinan lajityyppi?
Lastenkirja, Runo
Missä muodossa luettu teksti tai tarina oli?
Painettu, Kirja