Taustatiedot
Vastaajan Sukupuoli:
Nainen
Vastaajan ikä:
59
Lukukokemus
Kerro omin sanoin lukukokemuksestasi, mihin kokemus liittyi, mitä tapahtui jne?
Mieleenpainuvin lukukokemukseni liittyy kahteen satuun, mutta on itselleni pikemminkin kuuntelukokemus. Olimme pikkusiskoni kanssa ahkeria kirjaston eli lainaston käyttäjiä. Kerran sitten hoksasimme, että kirjastossa saa myös kuunnella satuja, jotka joku on lukenut äänilevylle. Oli jännittävää päästä käyttämään tätä uutta ja ihmeellistä tekniikkaa. Virkailija laittoi meille kuulokkeet päähän ja sitten äänilevyn pyörimään. Viikosta toiseen käytimme hyväksi tätä palvelua, mutta kuuntelimme vain ja ainoastaan kahta satua. En muista, oliko se mieltymiskysymys, vai oliko kirjastossa ylipäätään saatavilla vain kaksi satulevyä.
Satu “Kaksi tyhmää hiirtä” oli jännittävä. Siinä ladossa nukkuvat hiiret eivät saa öisin unta, kun kuunvalo häiritsee. Oli joka kerta riemastuttavaa kuulla sadun lopussa, miten he keksivät ratkaisun ongelmaan: “Jos laitamme häntämme siihen, missä päämme on ja päämme siihen, missä häntämme on, ei kuu enää paista silmiimme”. Tai jotenkin noin. Noiden lukemattomien kuuntelukertojen jälkeen tarina on edelleen ulkomuistissa. Lisäksi sen opetus on ollut käyttökelpoinen monessa arkielämän tilanteessa, kun näkökulmaa vaihtamalla on voinut päästä eteenpäin erilaisissa ongelmissa.
Toisen äänilevyn nimeä en muista. Muistiin on painunut vain surullinen laulunpätkä: “Kuin lammen mustaa vettä, on neidon kyyneleet”. Synkkyydessäänkin tarina oli jollain tapaa kiehtova. Vai oliko se synkkä sittenkään? Arvelen, että äänilevyllä kuultiin Aili Somersalon Mestaritontun seikkailut, mutta en ole aivan varma. Moneen kertaan on ollut mielessä, että tahtoisin uudelleen lukea kirjan ja palata lapsuuden satutunnelmiin.
Oli kiva kirjoittaa näistä muistoista, sillä yhtäkkiä äänilevyjen ja satujen kuuntelupaikaksi hahmottui Nurmeksen kauppalan pieni kirjasto; sen ympärille valkoinen talo; idyllinen puukaupunginosa katuineen, koivuineen, palosolineen ja ulkorakennuksineen ja kkunasta näkyy Pieliselle!
Lukukokemuksen paikka, missä lukukokemus tapahtui?
Kirjasto
Lukukokemustilanne, missä seurassa olit ja kuinka usein lukukokemus tapahtui?
pikkusiskon, Minä kuuntelin, Toistuva lukeminen
Milloin lukukokemus tapahtui?
Päivä, Kevät, Kesä, Syksy, Talvi
Lukukokemuksen tarkempi ajankohta, milloin kokemus tapahtui?
Noin 1964-1966
Lisätietoja lukukokemuksesta ja tilanteesta.
Ks. Kohta Kerro omin sanoin jne.
Lukukokemukseen liittyvä kirja ja kuvitus
Luetun kirjan tai tarinan nimi?
Kaksi tyhmää hiirtä ja Mestaritontun seikkailut (kait)
Luetun kirjan tai tarinan kirjoittajan nimi?
Pirkko Karppi ja Aili Somersalo
Kirjan tai tarinan sisältö.
Ks. Kohta Kerro omin sanoin jne.
Kirjan kuvittaja?
Ei muistikuvaa!
Kirjan kuvitus.
En tiedä kuvista, koska kuuntelimme kirjat.
Kirjan tai tarinan lajityyppi?
Lastenkirja
Missä muodossa luettu teksti tai tarina oli?
äänilevy