Taustatiedot

Vastaajan Sukupuoli:
Mies

Vastaajan ikä:
28

Lukukokemus

Kerro omin sanoin lukukokemuksestasi, mihin kokemus liittyi, mitä tapahtui jne?

Sain pienenä tädiltä syntymä- tai nimipäivälahjaksi kirjan Sakari on Taikuri(Magiska Hjalte). Nimeni on Sakari, joten kirja oli hauska lahja, joka jo pienenä huvitti. Kirjan tarina kertoo pienestä pojasta nimeltään Sakari, joka oppii taikomaan kirjojen kuvat eläviksi. Kirjassa Sakari taikoo esimerkiksi vaaleanpunaisen elefantin ulos kirjasta, aluksi elefantti on sopivan pieni kuin kirjassa, mutta hiljalleen se kasvaa “oikeaan” kokoonsa ja se sotkee olohuoneen. Vahvasti mielessä on myös keltainen “Pirulainen”, jonka Sakari taikoi kirjasta ulos. Pirulainen meni keittiöön ja rouskutti kulhosta sokeripaloja ja Sakarin äiti suuttui.
Sain myöhemmin myös toisen Sakari-kirjan, Sakari ja Pegasos(?). Tuossa kirjassa Sakarin vanhemmat menevät johonkin tilaisuuteen ja Sakaria jäi vahtimaan lapsenvahti. Lapsenvahti on kuitenkin välinpitämätön ja ei oikein jaksa kuunnella Sakarin juttuja, joten Sakari taikoo kirjasta taas hahmon – tällä kertaa Pegasoksen, jonka kyydissä hän lenteli yötaivaalla. Aivan lopuksi Sakari palasi huolestuneen lapsenvahdin luokse kotiin ennen vanhempien paluuta.

Itse lukukokemuksesta en muista paljoa, äiti ainakin luki minulle kirjaa moneen otteeseen ja katselin itsekkin kuvia itsekseni useasti. Kirjaa luettiin sen verran usein, etten muista yhtään yksittäistä lukukertaa.

Lukukokemuksen paikka, missä lukukokemus tapahtui?

Lukukokemustilanne, missä seurassa olit ja kuinka usein lukukokemus tapahtui?

Yksin, Hiljaa lukeminen, Ääneen lukeminen, Minä luin, Minä kuuntelin, Toistuva lukeminen

Milloin lukukokemus tapahtui?

Aamu, Päivä, Ilta, Yö, Kevät, Kesä, Syksy, Talvi

Lukukokemuksen tarkempi ajankohta, milloin kokemus tapahtui?

n. 1993-1995

Lisätietoja lukukokemuksesta ja tilanteesta.

Lukukokemukseen liittyvä kirja ja kuvitus

Luetun kirjan tai tarinan nimi?

Sakari on Taikuri / Magiska Hjalte

Luetun kirjan tai tarinan kirjoittajan nimi?

Lena Karlin

Kirjan tai tarinan sisältö.

Kirjan kuvittaja?

Charlotte Ramel

Kirjan kuvitus.

Kuvitus oli minusta pienenä hyvin kiinnostava. Kuvien väritys oli kiinnostava, mutta pehmeä. Hahmot olivat hauskoja ja kivan näköisiä. Erityisesti kirkkaankeltainen pirulainen jäi hyvin mieleen.
Muistan hyvin hahmojen ulkonäön kirjasta, esimerkiksi huolimaton lapsenvahti, joka oli pukeutunut 1980-luvun nuortenmuotiin.
Kuvissa tapahtui myös paljon pikkuasioita, joita oli kiva pienenä huomata ja seurata kuvista. Esimerkiksi Sakarin pikkuhamsteri ja pehmolelut liikkuivat mukana tarinassa ja reagoivat joskus tarinan päätapahtumiin.
Sakari ja Pegasos -kirjasta on jostain syystä jäänyt vahvasti muistiin kuvitus, kuinka kotiin palatessa Sakari pegasoksen kanssa syöksyy sisään ja matto menee rutuille ja tavarat sekaisin, samalla ällistynyt lapsenvahti ihmettelee outoa paluuta.

Kirjan tai tarinan lajityyppi?

Lastenkirja

Missä muodossa luettu teksti tai tarina oli?

Painettu