Taustatiedot

Vastaajan Sukupuoli:
Nainen

Vastaajan ikä:
47

Lukukokemus

Kerro omin sanoin lukukokemuksestasi, mihin kokemus liittyi, mitä tapahtui jne?

Minulle luettiin paljon Astrid Lindgrenin kirjoja. Isäni osti myös Elsa Beskowin satukirjan, mutta jostain syystä siitä muistan parhaiten hieman pelottavankin kuvituksen. Erityisesti pidin Melukylän lapsista. Koko sarja luettiin minulle moneen kertaan. Lainasimme kirjat aina kirjastosta isän kanssa. Kirjoja lukivat ääneen minulle sekä isä että äiti. Muistan sen, kuinka kivalta tuntui maata jomman kumman kyljessä ja kuunnella tarinaa, eläytyä siihen ja odottaa, milloin käännetään sivu, jossa on pieni mustavalkoinen kuva. Samaistuin voimakkaasti henkilöihin. Kun lukeminen loppui, saatoin vielä omassa sängyssäni ajatella tarinaa kuvittelemalla siihen jatkoa. Kun opin lukemaan, lainasin vielä Melukylän lapsia itsekin ja lopulta osasin tarinat melkein ulkoa. Toinen kirja-sarja, jota minulle luettiin ahkerasti, oli Onnen päiviä – neliosainen kovakantinen kirjasarja, jonka äiti tilasi jotakin kautta. Se sisälsi opettavaisia tarinoita (varmaankin) amerikkalaisista lapsista.

Lukukokemuksen paikka, missä lukukokemus tapahtui?

Kotona, omassa tilassa(esim. oma huone)

Lukukokemustilanne, missä seurassa olit ja kuinka usein lukukokemus tapahtui?

äiti tai isä, Ääneen lukeminen, Minä kuuntelin, Toistuva lukeminen

Milloin lukukokemus tapahtui?

Ilta, Kevät, Syksy, Talvi

Lukukokemuksen tarkempi ajankohta, milloin kokemus tapahtui?

1975

Lisätietoja lukukokemuksesta ja tilanteesta.

Lukeminen tapahtui meillä lähestulkoon aina ennen nukkumaanmenoa. Makasin äidin tai isän vieressä heidän sängyssään, yöpöydän lampun valossa. Joskus nukahdin kesken lukemisen, ja minut nostettiin omaan sänkyyn, joka oli sijoitettu vanhempieni makuuhuoneeseen. Isä luki yleensä silloin kun äiti oli ilta- tai yövuorossa. Äiti aina, kun oli kotona. Kirjastossa tosin kävin vain isäni kanssa, kunnes opin käymään siellä itse koulun alettua – lähin kirjasto sijaitsi kaupungilla, noin 4 kilometrin päässä. Toivoin aina, että minulle ostettaisiin omia kirjoja, mutta vanhempieni mielestä ne olivat liian kallita – saihan kirjat ilmaiseksi lainaan kuitenkin.

Lukukokemukseen liittyvä kirja ja kuvitus

Luetun kirjan tai tarinan nimi?

Melukylän lapset

Luetun kirjan tai tarinan kirjoittajan nimi?

Astrid Lindgren

Kirjan tai tarinan sisältö.

Kirja kertoo lapsista, jotka asuvat kolmessa eri talossa naapureina erilaisissa perheissä sekä lapsien leikeistä, kepposista, tekemisistä ja retkistä. Mieleeni on jäänyt Saku-niminen päähenkilö, joka oli jollain tapaa voimakas hahmo. Ja toinen poika Olli, joka oli ensin ainoa lapsi, mutta heille syntyi jossakin vaiheessa vauva (itsekin olin ainoa lapsi tuolloin ja toivoin hartaasti sisarusta). Joku pojista oli rakentanut laudan pätkästä “sillan” yläkerrassa sijaitsevan huoneensa ikkunasta toisen talon huoneesen, joka oli samalla kohtaa. Näin lapset saattoivat jatkaa leikkejään vielä salaa vanhempien huomaamatta.

Kirjan kuvittaja?

Luulen että se oli Ilon Wikland

Kirjan kuvitus.

Kuvia ei ollut joka sivulla, ja ne olivat usein melko pieniä ja mustavalkoisia ääriviivapiirroksia. Muutamia isompiakin oli kuten kuva, johon on piirretty kaikki kolme taloa.

Kirjan tai tarinan lajityyppi?

Lastenkirja, Romaani

Missä muodossa luettu teksti tai tarina oli?

Painettu, Kirja