Taustatiedot

Vastaajan Sukupuoli: Mies

Vastaajan syntymävuosi: 1984

Luetun kirjan tai tarinan nimi: Kehän sankarit

Luetun kirjan tai tarinan kirjoittajan nimi: Ilmo Lounasheimo

Mitä kirjassa tai tarinassa tapahtui?

Kirjassa käytiin ammattilaisnyrkkeilyn historiaa 1900-luvun alusta 1980-luvulle. Teoksessa oli myös kymmeniä henkilökuvauksia tunnetuista nyrkkeilijöistä eri aikakausilta.

Oliko kirja kuvitettu?

Kuvia oli runsaasti eri vuosikymmeniltä, niin otteluista kuin kehän ulkopuoleltakin. Loppupuolella mustavalkokuvat vaihtuivat värikuviin. Matsien aikana otetut kuvat jäivät erityisen hyvin mieleen.

Kuka oli kuvittanut kirjan? En muista

Kirjan tai tarinan lajityyppi? Tietokirja

Missä muodossa luettu teksti tai tarina oli? Painettu kirja

Lukukokemus

Lukukokemuksen paikka, missä lukukokemus tapahtui? Kotona, omassa tilassa (esim. oma huone), Kotona, yhteisessä tai yleisessä tilassa (esim. olohuone)

Lukukokemustilanne, missä seurassa olit ja kuinka usein lukukokemus tapahtui? Yksin, Toistuva lukeminen

Milloin lukukokemus tapahtui? Aamu, Päivä, Ilta

Minä vuonna lukukokemus tapahtui? 1990-luvun puolivälissä

Kerro omin sanoin lukukokemuksestasi, mihin kokemus liittyi, mitä tapahtui jne?

Olin lapsi/teini 90-luvulla, ja kotikylän kirjasto oli ahkerassa käytössä. Luin paljon myös urheiluaiheisia tietokirjoja, ja jokin kerta mukaan tarttui tiiliskiven kokoinen kirja nyrkkeilystä. Itse en ollut koskaan lajia harrastanut, mutta kirjan tarinat entisaikojen kehän kuninkaista vetivät saman tien mukaansa.

Kirjoitustyyli oli miellyttävä, sekä viihteellinen että paljon tietoa sisältävä. Parasta antia olivat eittämättä “minielämäkerrat” eri ottelijoista, joista suurimmasta osasta en ollut ennen kuullutkaan. Herrat Joe Louis, Rocky Marciano ja Muhammad Ali nousivat nuoren pojan ajatuksissa elämää suuremmiksi hahmoiksi, joista varsinkin Ali on säilynyt yhtenä omista sankareista tähän päivään asti. Kirja antoi vanhoista maailmanmestareista jotenkin inhimillisen kuvan, vahvuuksineen ja heikkouksineen. Myöhemmin ymmärsin kirjoittaja Lounasheimon olleen merkittävä toimija suomalaisessa nyrkkeilymaailmassa, ja se tietotaito todella näkyi kirjan tekstissä.

En ole vieläkään ikinä edes kokeillut nyrkkeilyä, ja sen seuraaminenkin on jäänyt hyvin vähälle. Silti huomaan aika ajoin etsiväni tätä kirjaa divarireissuilla, olisi hauska lukea tarinat uudestaan, aikuisen silmin. Paljon on tullut elämän aikana tähän asti luettua (ja unohdettua), mutta “Kehän sankarit” on jäänyt lähtemättömästi mieleen.