Vastaajan Sukupuoli: Mies
Vastaajan syntymävuosi: 1963
Luetun kirjan tai tarinan nimi: Täällä pohjantähden alla 1-3
Luetun kirjan tai tarinan kirjoittajan nimi: Väinö Linna
Mitä kirjassa tai tarinassa tapahtui?
Kuvaus suomalaisen maaseutuyhteiskunnan oloista ja kehityksestä 1900-luvun alusta itsenäisyyden vaikean alun kautta sota-aikojen jälkeiseen aikaan.
Oliko kirja kuvitettu?
Ei kuvitusta.
Kuka oli kuvittanut kirjan?
Kirjan tai tarinan lajityyppi? Romaani
Missä muodossa luettu teksti tai tarina oli? Painettu kirja
Lukukokemus
Lukukokemuksen paikka, missä lukukokemus tapahtui? Mökillä, Ulkona
Lukukokemustilanne, missä seurassa olit ja kuinka usein lukukokemus tapahtui? Yksin
Milloin lukukokemus tapahtui? Aamu, Päivä, Ilta, Yö, Kesä
Minä vuonna lukukokemus tapahtui? 2019
Kerro omin sanoin lukukokemuksestasi, mihin kokemus liittyi, mitä tapahtui jne?
Isovanhempani ovat Vammalan, nyk. Sastamalan alueelta. Kärppälässä on edelleen mummunmökki, jossa olen 3-vuotiaasta kaikki kesät, joskus vähän talviakin viettänyt. Paikasta on kehittynyt itselleni vuosien saatossa varsinainen lukemisen keidas. Vastaavasti kirjastokin on siellä karttunut.
Vuoden 2018 loppukesästä äkkäsin Vammalan eräällä kirpputorilla Linnan Täällä pohjantähden alla 1-3 vaivaiseen viiden euron hintaan. Ostin kirjat odottamaan seuraavaa kesää. Teos on ollut sen verran muhkea, että olen halunnut kertakaikkiaan panostaa sen lukemiseen aikaa ja kesä on siihen omiaan.
Lukukokemus pohjoisen Pirkanmaan, entisen eteläisen Satakunnan maisemissa luettuna oli kerrassaan huima. Kirjan selostamat maaseutuyhteisön tapahtumat, raivaajakuvaukset, sisällissodan karmivat tapaukset, 30-luvun oikeistoliikehdintä, sotien ahdistus ja sodan jälkeen alkava jälleenrakentaminen saivat autenttisen kaikupohjan Kärppälässä, joka on vain muutamankymmenen kilometrin päässä Tampereesta. Illalla pihalla lukiessa saattoi melkein kuulla Tampereen taistelujen kumun. Itse asiassa mainitsemani Kärppälän Ihantolantie 11:a mökkini on todella ollutkin sisällissodan yksittäisen tapahtuman näyttämönä. Vetäytyvät punaiset saapuivat pihaan ja talossa oli vanha väki paikalla. Emäntä kiiruhti pakariin keittämään kahvia. Pian tuli kuitenkin punaisten väijymies varoittamaan valkoisten tulosta. Joukko hävisi naveton takaiseen metsään, kohden seurantaloa. Valkoisten astuessa pirttiin kysymään punaisten liikkeistä, oli vanha isäntä todennut, että menivät jo, mutta ottakaa te nyt kahveeta, kun edellisillä ei ollut aikaa jäädä sitä juomaan.
Sata vuotta vanha tapahtuma sai uutta eloa, kun samalla pihalla ja samassa talossa tarinaa luki.
Linnan kuvaus on lähes historian oppikirjamainen kertomus maaseudun rakennemuutoksesta ja yhteiskunnallisten olojen kehittymisestä. Oikeastaan pidän onnellisena asiana sitä, että luin tuon trilogian vasta aikuisiällä, jolloin sen tapahtumat on ehkä paremmin osannut sijoittaa ja suhteuttää oikeaan historian kulkuun ja oman lähipiirin historiaan ja kokemuksiin.
Tässäkin tapauksessa olin toki nähnyt Edvin Laineen elokuvat ja Timo Koivusalon sarjan jo aikaiseemmin. Koivusalon TV-sarja on mielstäni voinut ottaa mukaan enemmän kirjan esittämiä arvokkaita ykistyiskohtia kerrontaansa.
Itse omasta lukukokemuksestani haluan sanoa vielä sen, että nimenomaan tässä kirjatrilogiassa lukupaikka ja -ympäristö suorastaan kruunasivat hienon lukukokemuksen ja -elämyksen.