Taustatiedot

Vastaajan Sukupuoli: Nainen

Vastaajan syntymävuosi: 2003

Luetun kirjan tai tarinan nimi: Täällä Pohjantähden Alla 1

Luetun kirjan tai tarinan kirjoittajan nimi: Väinö Linna

Mitä kirjassa tai tarinassa tapahtui?

Kirja käsitteli torppari Jussi Koskelan ja hänen perheensä elämää 1800-luvun loppupuolelta 1900-luvun alkupuolelle.

Oliko kirja kuvitettu?

Kirja ei ollut kuvitettu.

Kuka oli kuvittanut kirjan?

Kirjan tai tarinan lajityyppi? Romaani

Missä muodossa luettu teksti tai tarina oli? Painettu kirja

Lukukokemus

Lukukokemuksen paikka, missä lukukokemus tapahtui? Kotona, omassa tilassa (esim. oma huone), Kotona, yhteisessä tai yleisessä tilassa (esim. olohuone), Koulussa

Lukukokemustilanne, missä seurassa olit ja kuinka usein lukukokemus tapahtui? Yksin, Hiljaa lukeminen, Minä luin

Milloin lukukokemus tapahtui? Aamu, Päivä, Yö, Kesä, Talvi

Minä vuonna lukukokemus tapahtui? 2021

Kerro omin sanoin lukukokemuksestasi, mihin kokemus liittyi, mitä tapahtui jne?

Lukukokemus oli kokonaisuudessaan hyvä. Kirja oli pitkä, melkein 500 sivua. Nautin Väinö Linnan tyylistä kirjoittaa asiat hyvin realistisesti ja kuvailee paljon. Joissain kohdissa tuntui siltä, että kirja olisi ehkä voinut edetä hieman nopeammin. Toisaalta on tärkeää ja hyvä asia, että käsitellessä yhteiskunnallisia muutoksia Linna päätti kirjoittaa niistä hitaasti ja yksityiskohtaisesti. Muutokset eivät tapahtuneet nopeasti oikeassakaan elämässä, joten on hyvä että kirjassa ne esitetään yhtä hitaasti tapahtuvana.

Oli mielenkiintoista lukea eri säätyjä edustavien hahmojen ajatuksia ja näkökulmia liittyen kaikkeen mitä tapahtui. Fennomaani Ellen Salpakarin puheet vahvasta ja itsenäisestä Suomesta olivat yhtä viihdyttäviä kuin Koskelan Jussin tuskailut pappilan pyyntöjen hyväksymisessä. Romaani kertoo hyvin eri asemissa ja taloudellisissa tilanteissa olevien suomalaisten tarinoita ja tuskailuja. Romaanin lopussa oli myös hyvin pohjustettu tulevan osan pariskuntaa Akselia ja Elinaa.

Historiallisesta näkökulmasta tapahtumat on selitetty hyvin, ja miljööt sekä muut kuvailut esim. omaisuudesta, tavoista ja vaatteista vaikuttavat realistiselta. Lukiessaan voi helposti kuvitella Jussin kuokkimassa suota ja Alman auttamassa peltotöissä, Akselin ratsastamassa hevosellaan ja pentinkulmalaiset ahtautuneena työväentaloon.